Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul de lege referitor la starea de alertă a trecut de votul din Senat

ro

12 May, 2020 21:17 1767 Marime text

Proiectul de lege referitor la starea de alertă a trecut, luni seara, de votul din Senat, urmând ca miercuri să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaților care este for decizional, scrie digi24.ro.

 Proiectul de lege propus de Guvern, dar asupra căruia au fost operate modificări semnificative în comisii, unde PSD are majoritatea, a fost votat cu 111 voturi pentru, opt împotrivă și 15 abțineri.

Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunțat marți după-amiază că Senatul va vota în plen, în scurt timp, proiectul de lege trimis de Guvern pentru starea de alertă, după ce acesta a fost dezbătut în comisii, urmând ca imediat după aceea să fie trimis Camerei Deputaților, decizională, care se va mobiliza și ea miercuri pentru a-l vota.

Cu toată această procedură de urgență, rămân câteva zile, între trecerea de la starea de urgență, care expiră vineri, și starea de alertă, care nu vor putea fi acoperite din punct de vedere legislativ, pentru că noua lege nu va putea intra imediat în vigoare, a atras atenția Robert Cazanciuc, care a criticat Guvernul pentru „incompetență”. 

„Singurul lucru de care s-a preocupat Guvernul a fost de a-şi crea condiţiile pentru a continua ceea ce au făcut în perioada de stare de urgenţă: achiziţii publice fără transparenţă, numirea oamenilor de partid în funcţii fără pregătirea necesară şi, mai ales, fără concurs, cel mai grav este că nici astăzi reprezentanţii Guvernului nu sunt în stare să ofere populaţiei şi Parlamentului date certe pe baza cărora au propus aceste măsuri”, a acuzat Cazanciuc.

El s-a arătat deranjat de faptul că Guvernul nu a prezentat situația exactă care să arate dacă este justificată starea de alertă. Sunt două întrebări la care Guvernul nu a răspuns: „Câți români - nu câte teste au fost făcute - au fost testați?” și „Care este gradul de infectare al populației?” - a arătat Cazanciuc.

Proiectul referitor la starea de alertă a suferit unele modificări în comisii. Astfel, senatorii au introdus în lege obligativitatea ca instaurarea stării de alertă să fi aprobată și de Parlament. Ministrul Sănătății nu mai poate demite șefii de spitale, iar pe perioada stării de alertă nu se mai pot face achiziții publice prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a anunțului.


Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii