Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect Nu ai încheiat poliţă de asigurare obligatorie pentru locuinţă? Ai putea scăpa de amendă (document)

ro

24 Dec, 2019 00:00 3060 Marime text

La Senat, a fost înregistrată o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.


Mai precis, amenzile pentru cei care nu încheie o asigurare obligatorie vor fi eliminate. Proiectul a fost înregistrat la Senat pe 20 decembrie 2019, iniţiatori fiind doi parlamentari din partea PSD. În prezent, persoanele fizice şi juridice riscă să fie amendate cu sume cuprinse în 100 şi 500 de lei pentru lipsa poliţei PAD.


Pentru clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, propunerea legislativă prevede că va putea fi încheiată o asigurare facultativă. În mod obişnuit, asigurarea facultativă se poate încheia acum numai dacă există deja o asigurare obligatorie, însă clădirile ce stau să se prăbuşească nu pot fi acoperite de poliţa PAD înainte de a fi consolidate.


O altă modificare importantă este cea prin care preţul poliţei PAD, cât şi daunele acoperite ar urma să fie stabilite în lei, nu în euro, cum este în prezent. Asta ar însemna că nu vor mai exista fluctuaţii în funcţie de cursul leu-euro. Practic, preţurile poliţei PAD ar urma să fie de 50 de lei, faţă de 10 euro, respectiv 100 de lei, faţă de 20 de euro (în funcţie de materialele din care este făcută locuinţa), iar daunele acordate - 50.000 de lei, faţă de 10.000 de euro, respectiv 100.000 de lei, faţă de 20.000 de euro.


Asigurarea obligatorie va putea fi emisă şi pentru perioade mai lungi de un an, în condiţiile stabilite între asigurător şi asigurat. Iar dacă în prezent furtunile nu sunt incluse pe lista dezastrelor naturale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii