Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:31 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de lege Gardă Civilă din foşti militari şi cadre de poliţie. Serviciu militar pe bază de voluntariat. Recruţii în funcţie de studii. Facilităţi şi obligaţii

ro

04 Sep, 2017 17:17 19831 Marime text
23 de parlamentari PSD au depus la Parlament un proiect de lege privind înființarea Gărzii Civile pe bază de voluntariat. Garda Civilă ar urma să funcţioneze la nivel local în subordinea primarului, iar la nivel judeţean să fie coordonată de prefect, potrivit România Tv.
 
De asemenea, proiectul mai prevede şi realizarea serviciului militar pe bază de voluntariat pentru toate persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani care vor să aibă pregătire militară.
 
Garda Civilă ar urma să fie formată din persoane care au făcut serviciul militar voluntar şi să intervină în cazul unor situații de urgenţă, precum inundaţii, incendii, alunecări de teren, cutremure, și "ori de câte ori situaţia o impune".
 
În Garda Civilă se vor putea înscrie şi foste cadre militare sau de poliţie, aflate în rezervă.
 
Proiectul de lege reglementează şi serviciul militar pe bază de voluntariat. Astfel, potrivit proiectului, pentru efectuarea serviciului militar pe bază de voluntariat se vor putea prezenta persoane cu vârste între 18 și 30 de ani.
 

"Începînd cu primul an după promulgarea prezentei legi se instituie executarea serviciului voluntar cu o durată de 3 - 6 luni pentru recruţii cu studii superioare, respectiv 4 - 9 luni pentru recruţii fără studii superioare. (...) Stagiile de voluntariat vor fi organizate anual, în perioada 1 martie - 30 noiembrie", se arată în proiect.

 
Serviciul militar voluntar va putea fi făcut atât în cadrul Armatei, cât și la Pompieri, Poliția de Frontieră, Jandarmerie, Jandarmeria Montană, ISU și STS.
 
Perioada în care voluntarii militari îşi vor desfăşura stagiul de pregătire va fi considerată vechime în muncă, iar la finalul pregătirii voluntarii vor primi livret militar şi un certificat de perfecționare profesională pe domeniul în care au fost instruiţi.
 
"Voluntarii vor avea un program de instruire militară, în care vor face pregătire fizică, se vor deprinde cu armament specific activităţii militare. Programul zilnic va fi de 8 ore plus o oră pauză de masă", se mai arată în proiect.
 
În timpul stagiului, voluntarii vor primi o masă caldă pe zi şi le va fi decontat transportul în echivalent cu abonamentul lunar de transport în comun. De asemenea, le vor fi plătite contribuțiile la asigurările sociale, iar timp de doi ani după terminarea stagiului, ei vor plăti doar jumătate din impozitul pe venit, CAS și CASS.
 
Proiectul de lege mai prevede că persoanele care activează în Garda Civilă beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu o lună pentru fiecare an de activitate în acest domeniu, dar nu mai mult de doi ani.
 
În expunerea pe motive, iniţiatorii proiectului arată că serviciul militar pe bază de voluntariat are ca scop "să asigure atât pregătirea militară, pentru a avea cadre militare pregătite, cât şi încurajarea voluntariatului în România şi crearea de locuri de muncă conexe".
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • lica 28 Dec, 2017 19:38 Nu cred că veți găsi nici unul
  • Miron Cazma 06 Sep, 2017 15:59 Români, vi se pregăteşte noua mineriadă !
  • jumbo 05 Sep, 2017 17:09 sint institutii destule,problema este cine ii plateste tot bugetul? sint foarte multi bugetari pe salarii f. mari,intrati in posturi pe pile si care se fac ca muncesc curatenie ca e toamna,nu mai incarcati bugetul cu pensii de lux si salarii si in fapt oameni care la o adica nu vor face nimic in caz de dezastru va fi vai si amar-jungla
  • Jecalo Ștefan Ovidiu 04 Sep, 2017 21:07 Aș vrea să mă înscriu, mi-a plăcut articolul!!!
  • D.B. 04 Sep, 2017 18:01 Foarte tare. Si noi ceilalti platim CAS si CASS la procent intreg. Sa-mi spuneti si mie ce "voluntari" fosti militari intre 18 si 30 de ani gasiti.