Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul de lucru al Poștei Române pe data de 15 august 2020

ro

13 Aug, 2020 17:24 1127 Marime text
  • Toate subunitățile poștale vor fi închise, fiind declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Compania Națională Poșta Română informează că în ziua de sâmbătă, 15 august, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, toate subunitățile poștale vor fi închise, fiind declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Ca urmare a programului anunţat, este posibil ca trimiterile poştale să înregistreze timpi mai mari de circulaţie.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului reprezintă momentul în care Maica Domnului a trecut din viața pământească la cea cerească, eveniment reliefat de cântările Bisericii: „Mutatu-te-ai la Viață, fiind Maica Vieții”. Despre Adormirea Maicii Domnului nu sunt consemnate informații în Sfintele Evanghelii, ci doar în Sfânta Tradiție a Bisericii. Conform acesteia, Arhanghelul Gavriil i-a adus Maicii Domnului vestea că misiunea ei pe pământ se încheie, iar aceasta a mers în Grădina Ghetsimani și s-a rugat. Întorcându-se acasă, și-a luat rămas bun de la cei apropiați. Toți apostolii, cu excepția Sfântului Apostol Toma, au fost prezenți la înhumare.

A doua zi de la înmormântare a sosit și Sf. Ap. Toma, care a vrut să vadă pentru ultima dată trupul Fecioarei, dar, când mormântul a fost deschis, trupul Preasfintei nu mai era acolo, fiind mutat de către Fiul ei în Împărăția Cerurilor, tradiție intrată și în iconografia sărbătorii, care Îl înfățișează pe Hristos ținând în brațe o pruncă înfășată în alb.

Cea mai veche atestare documentară a praznicului Adormirii Maicii Domnului este din Siria,  în secolul V. Locul originar al sărbătorii este Ierusalimul, unde se sărbătorea anual sfințirea unei biserici ridicate între Ierusalim și Betleem, în apropierea unui loc unde Fecioara Maria ar fi poposit înainte de nașterea Domnului. Generalizarea sărbătorii a avut loc în secolele VI-VII, când împăratul bizantin Mauriciu a rezidit biserica Maicii Domnului din Grădina Ghetsimani și a fixat data praznicului la 15 august.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost declarată zi de sărbătoare legală, în anul 2008.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii