Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:20 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Producătorii de medicamente cer abrogarea Hotărârii privind modul de calcul al preţurilor medicamentelor

ro

03 Nov, 2016 16:04 949 Marime text
Producătorii de medicamente cer abrogarea imediată a Hotărârii de Guvern privind metodologia de calcul al preţurilor medicamentelor, întrucât mii de medicamente ar ajunge să aibă în România preţuri sub nivelul de sustenabilitate, ceea ce ar face ca ele să dispară de pe piaţă. În plus, producătoriii susţin că aplicarea hotărârii ar duce la scumpirea a peste 60 la sută din medicamentele aflate în comerţ.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Executivului abrogarea imediată a Hotărârii de Guvern privind metodologia de calcul al preţurilor medicamentelor.

Cele două organizaţii fac un apel către premierul Dacian Cioloş să intervină "imediat" pentru retragerea actului normativ, care a fost adoptat "într-o formă ce va avea efecte negative majore asupra pacienţilor şi producătorilor".

Ceea ce a fost prezentat ca o nouă metodologie nu este decât o variantă modificată a vechii metodologii, care păstrează o dublă referenţiere pentru generice (65 la sută din preţul inovatorului şi cel mai mic preţ din 12 ţări de referinţă) şi reduce preţul medicamentelor ieşite de sub patent sub minimul european, susţin ARPIM şi APMGR.

Prin urmare, mii de medicamente ar ajunge să aibă în România preţuri sub nivelul de sustenabilitate, ceea ce va face ca ele să dispară de pe piaţă, mai spun reprezentanţii producătorilor de medicamente.

"În cadrul dezbaterii publice, toţi reprezentanţii industriei şi ai pacienţilor au avertizat reprezentanţii Ministerul Sănătăţii asupra acestui lucru, dar aceştia nu au luat în considerare niciuna dintre modificările transmise. Mai mult, textul publicat introduce modificări fundamentale în sistemul de calcul al preţului, care nu au făcut obiectul dezbaterii publice. Astfel, ceea ce s-a prezentat ca o acţiune de ieftinire a medicamentelor va duce, de fapt, la scumpirea în farmacie a celor mai ieftine medicamente, cele sub 30 de lei, prin păstrarea preţului de producător şi creşterea cotelor de adaos de distribuţie şi farmacie", mai susţin producătorii de medicamente, potrivit News.ro.

Conform calculelor producătorilor, aplicarea acestor cote de adaos va face ca preţurile să crească la 3.536 medicamente din totalul de 5.430 medicamente din catalogul naţional, însemnând creşteri de preţ la peste 60 la sută din toate medicamentele aflate în comerţ.

"Astfel că pacienţii vor plăti mai mulţi bani din buzunar pentru medicamente uzuale, iar CNAS va deconta sume mult mai mari, pe care apoi le va descărca către producători sub forma taxei clawback", a spus preşedintele APMGR, Laurenţiu Mihai.

Potrivit producătorilor, politica de a impune preţuri nesustenabile la medicamente concomitent cu aplicarea unei taxe clawback împovărătoare s-a dovedit falimentară, iar noua metodologie nu face decât să o continue şi să agraveze criza dispariţiei medicamentelor.

"Ministerul Sănătăţii a intervenit joi propunând o altă modificare a cotelor de adaos, din nou fără nicio discuţie cu producătorii de medicamente. Modificarea unui act normativ la doar o săptămână după ce a fost adoptat nu este decât dovada unei lipse de profesionalism care poate avea efecte catastrofale, în principal asupra pacienţilor", a spus directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii