Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:38 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii DNA, pe urmele rezoluţiei Curţii de Conturi Legăturile de afaceri dintre Fundaţia Fantasio şi firma Taste-It Events (document)

ro

21 Feb, 2015 00:00 7787 Marime text
Procurorii DNA au efectuat, joi, 19 percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti, dar şi în judeţele Constanţa, Prahova şi Sibiu. Din totalul descinderilor, una a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Constanţa, iar restul, la sediile unor societăţi comerciale: SC Passion SRL din Ploieşti,, Hotel Cupidon din Eforie, SC Aqualand SA, punctul de lucru al firmei din zona Cazino Sud, SC Martin Resorts SRL din Mamaia, SC Expertissa SRL din Constanţa, SC Xenoti SRL - hotelul Flora din staţiunea Mamaia, dar şi SC Taste-It Events & Catering din cadrul Pavilionului Expoziţional. „Vizitată“ a fost şi Fundaţia Fantasio. Aceasta din urmă a fost înfiinţată pe 25 martie 2005, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Constanţa. Fundaţia Fantasio Constanţa a avut drept de administrare asupra imobilului „Pavilion Expoziţional Constanţa“, proprietate publică a Judeţului Constanţa, încă din 2009, ca urmare a unei hotărâri CJC.

„Avem o recomandare de la Curtea de Conturi“

În ianuarie 2015, Consiliul Judeţean i-a retras Fundaţiei Fantasio dreptul de administrare a  Pavilionului Expoziţional. Potrivit explicaţiilor vicepreşedintelui CJC, Cristinel Dragomir, „retragerea dreptului de administrare vine în urma unei recomandări a Curţii de Conturi“. „Avem o recomandare de la Curtea de Conturi, iar noi nu suntem Gică Contra. Pentru a evita orice discuţie, vom retrage dreptul de administrare al Fundaţiei Fantasio asupra Pavilionului Expoziţional. Curtea de Conturi susţine că fundaţia nu poate administra pavilionul, pentru că ea nu este instituţie publică, asta deşi acţionari la fundaţie sunt Consiliul Local Municipal Constanţa, cu 50%, şi Consiliul Judeţean, cu 50%“.

O altă firmă vizată de procurorii Anticorupţie, SC Taste-It Events & Catering, nu doar că are sediul în cadrul Pavilionului Expoziţional, ci are şi un contract de asociaţiune în participaţiune semnat cu Fundaţia Fanatasio, în august 2010. Societatea se ocupă de „activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente“.

Povestea firmei începe în martie 2010, atunci când Aurelia Moţ pune bazele Taste-It Events & Catering SRL. Administrator a fost desemnat Cătălin Onuţ Clenciu. Sediul social se afla pe  bulevardul Lăpuşneanu, în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor. Pe 2 august 2010, Fundaţia Fantasio şi compania administrată de Cătălin Onuţ Clenciu  pun la punct un contract de asociaţiune în participaţiune, document despre care vom vorbi pe larg mai jos. Pe 4 august, potrivit datelor din Monitorul Oficial, firma deschide un punct de lucru în sediul Pavilionului Expoziţional Constanţa, urmând ca, din 22 iulie 2011, să îşi mute la această adresă sediul social.

Pavilionul Expoziţional, loc de nunţi, botezuri şi cumetrii

Inaugurat la finele lui noiembrie 2008, Pavilionul Expoziţional din Constanţa a scos din buzunarele constănţenilor (sub formă de credite bancare contractate de Consiliul Judeţean sau de fonduri din bugetul judeţului) nu mai puţin de 8 milioane de euro. Cum locul este mai mult decât ofertant, proprietarul clădirii, Consiliul Judeţean Constanţa, şi administratorul de la acea vreme, Fundaţia Fantasio, au decis să-l folosească şi pentru organizarea de evenimente private. Cum menţionam şi mai sus, pe 2 august 2010, Fundaţia Fantasio a semnat contractul de asociere în participaţiune cu SC Taste-It Events&Catering SRL, asocierea având zece ani termen de  valabilitate. Mai mult decât atât, după ce contractul a început să producă efecte, încăperea închiriată a primit şi un nume: Kupolla Ballroom.

SC Taste-It Events & Catering SRL are şi astăzi ca unic asociat, potrivit Registrului Comerţului, pe  Aurelia Moţ, iar de administrare se ocupă în continuare Cătălin Onuţ Clenciu. Nu se  organizează doar nunţi în pavilion, pentru că acesta este locul care face obiectul contractului. „Nu a vrut nimeni să se ocupe de cantină, pentru serviciile de catering la evenimente. Ne-am chinuit mult să găsim pe cineva. Şi, când am găsit, s-a ajuns la această idee“, declara, în 2011, directorul executiv al Fundaţiei Fantasio de la acea vreme, Virgil losif. Contractul, încheiat pe zece ani, prevede posibilitatea renegocierii clauzelor contractuale anual.

Fundaţia are obligaţia „să nu-l tulbure pe coasociat“

Potrivit contractului intervenit între cele două părţi, Fundaţia Fantasio, care are calitatea de asociat participant, se obligă să predea spaţiile din incinta Pavilionului Expoziţional şi dotările aferente, „să nu-l tulbure pe coasociat“ şi să notifice orice situaţie de natură a afecta drepturile coasociatului. Potrivit documentului semnat, Fundaţia Fantasio va beneficia de 50% din profitul impozabil, iar Taste-It Events, asociatul administrator, de cealaltă jumătate. Potrivit documentului semnat de cele două părţi, suma minimă pe care Fundaţia Fantasio avea să o primească lunar este de cel puţin 400 de euro pe lună, plus TVA, la cursul BNR.

De altfel, administratorul Cătălin Onuţ Clenciu a  fost asociat cu Cătălin Iuliu Nedelcu în firma Café Café Restaurant SRL, înfiinţată în 2007 şi care a  intrat în insolvenţă. Restaurantul funcţionează acum pe firma Mediteranean SRL, însă fostul asociat al lui Clenciu, Cătălin Nedelcu, a fost condamnat, zilele trecute, la un an de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi de 15.000 de lei, potrivit deciziei Curţii de apel Bucureşti.

Cătălin Onuţ Clenciu apare ca asociat alături de Aurelia Moţ şi în firma Duarte Concept SRL, firmă pe care funcţionează Lara Design.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii