Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:41 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Valu lui Traian referitor la problemele create de Codul Portocaliu

ro

26 Oct, 2020 14:18 2326 Marime text


În urmă cu putin timp, Primăria Valu lui Traian a postat pe pagina sa de Facebook următorul anunț, pe care îl reproducem integral:

De ore bune intervenim în zonele afectate de inundații și nu ne vom opri până nu ajungem la toți cei care ne-au solicitat ajutorul. Vă rugăm doar să manifestați răbdare pentru că astfel de fenomene nu pot fi controlate și are prioritate deblocarea canalului la intrare în Murfatlar unde ca de obicei este blocat.

iată și poziția primarului localității Florin Mitroi:

Ca urmare a situatiei aparute in Valu lui Traian astazi, cand dupa o furtuna de 20 min mai multe zeci de locionte (case, gradini, beciuri, cucatarii de vara, culturi,etc) au fost afectate de inundatii, simt nevoia sa fac doua precizari.

De 14 ani de zile, aproape de cand sunt primar adica, ma lupt in continuu ca Ministerul Mediului, prin Apele Romane, sa implementeze un program de dalare a canalului si construire de podete casetate.

Desi acest canal traverseaza mai multe localitati, Valu lui Traian a platit studiul de fezabilitate si a acceptat orice, numai sa se faca dalarea. Cu toate acestea, 14 ani mai tarziu si dupa diverse guvernari, nici pana la acest moment Ministerul nu a reusit sa puna nici macar o piatra in canal. Iti vine sa pui o bomba sa-i arunci pe toti in aer cand le auzi scuzele.

Ca a expirat avizul, ca nu s-a dat autorizatia, ca s-a schimbat ministrul…de toata jena. Nu numai ca nimeni din minister nu si-a dat interesul pentru concretizarea proiectului, dar ei isi pun mainile la spate si se acopera de hartoage, iar pe noi prostii din teritoriu ne lasa sa raspundem in fata oamenilor.

Cum ii explic eu lui nea Gheorghe, care are apa de 1 m in casa azi, ca legal NU AM VOIE sa fac investitii pe canal ca sa preia apa cum trebuie? Sau ca la Valu, asa cum putem, pe barba noastra, facem anual curatari si adanciri de canal, dar toata apa preluata trebuie sa se scurga prin Murfatlar, spre Poarta Alba, iar Murfatlarul nu a auzit in viata lui de curatat canal?

Astazi, in disperare de cauza, am cerut interventia Apelor Romane pentru ca aveam 50 case cu apa la prag si viitura se intorcea dinspre Murfatlar.

Au venit doi ingineri saracii, s-au uitat si au plecat. Tot eu a trebuit sa iau decizia de a rupe din canal pe teritoriul Murfatlarului, ca sa se duca apa. Acum astept sa fiu tras la raspundere, o raspundere pe care nimeni altcineva nu si-o asuma.

Eu mi-am asumat-o pentru ca imi este rusine de oameni. Asa cum pe mine ma lasa rece explicatiile unui minister care de 14 ani nu e in stare sa rezolve o problema, tot asa nici pe ei nu ii intereseaza ca nu pot face eu dalare de canal.

Cantitatea de apa cazuta intr-un timp extrem de scurt a fost atat de mare incat a creat viituri. In zonele protejate de lizierele pe care le-am infiintat nu a fost foarte rau, dar in zonele vechi ale localitatii si inspre camp au venit foarte mult crengi, mal, copaci, etc. Nici Dumnezeu daca eram nu aveam ce sa fac mai mult decat am facut. Stiu ca cel mai la indemana le e oamenilor sa dea vina pe primar, ca doar sunt singurul “palpabil”. Dar nici primarul nu poate opri ploaia, nici nu poate face o lucrare care trece prin mai multe localitati.

Am adus astazi in sprijin armata, pompierii, RAJA.

In zilele urmatoare vom trece la curatarea malului de pe strazi si din canal…ca tot nu avem voie sa intervenim asupra canalului. Si speram ca macar in ceasul al doisprezecelea Ministerul Mediului si noul nostru Guvern vor constientiza ca primarul ala de la Valu, care se agita sa se daleze canalul, nu vorbea chiar degeaba.

Daca nu sunt de acord ii invit pe ei, destepti cum sunt, sa stea fata in fata cu oamenii si sa le explice ca de 14 ani…tot expira avize. 
 
PRIMAR
FLORIN MITROI


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii