Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:54 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Cumpăna - „Unirea de la 27 martie 1918 a constituit pentru Basarabia atingerea idealului național”

ro

27 Mar, 2022 09:43 986 Marime text
          Foto cu rol ilustrativ, din Chișinău, Rep. Moldova



Primăria comunei Cumpăna a transmis astăzi, 27 martie 2022, un comunicat de presă, cu prilejul sărbătoririi unirii Barasarbiei cu România.

„Actul Unirii a fost capătul unui drum lung, greu şi bătătorit de cei mai mari patrioţi ai Basarabiei.” - Pan Halippa


„În calendarul evenimentelor istorice ale nației noastre, data de 27 martie reprezintă un moment de referință în lupta pentru unitatea poporului român. După o dureroasă înstrăinare prin ocupația țaristă (1812-1918), Moldova de dincolo de Prut s-a unit cu România. Ca să înțelegem dorința românilor dintre Prut și Nistru de a reveni „acasă”, să amintim că acest petic de pământ românesc a fost smuls din trupul țării în urma războiului ruso-turc și a Păcii de la București din 16 mai 1812.

Aniversăm 104 de ani de la Declarația de Unire a Basarabiei cu România una și indivizibilă, primul pas în procesul desăvârșirii unității naționale a românilor, urmat de unirea Bucovinei și a Transilvaniei, care a trezit nemuritoarele speranțe. Decizia adoptată de Sfatul Țării de la Chișinău a fost un gest politic și patriotic, care a făcut cinste elitelor vremii și tuturor celor care l-au visat și au luptat pentru înfăptuirea lui.
         
Reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, smulsă fără consimţământul ei de la trunchiul ei etnografic şi alipită de Rusia în 1812, este unul dintre acele momente solemne și înălțătoare, care definesc pentru totdeauna istoria, încălzesc sufletele și țin treze conștiințele, generație după generație.
         
Unirea de la 27 martie 1918 a constituit pentru Basarabia atingerea idealului național, a unui vis care de mult zăcea în inimile românilor de dincolo și de dincoace de apele Prutului, iar pentru noi este un izvor al rememorării și al recunoștinței pentru înaintași și o permanentă sursă de inspirație pentru a ne  ridica la înălțimea faptelor pe care astăzi le aniversăm!”, a transmis primăria.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii