Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prezent la Constanţa Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Petre Daea, doreşte să irige 2 milioane de hectare până în 2020 (galerie foto)

ro

12 Jul, 2019 00:00 2726 Marime text
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Petre Daea, a sosit în judeţul Constanţa, ieri, pentru inaugurarea Amenajării de irigaţii Carasu-Galeşu din judeţul Constanţa, obiectiv de investiţii ce are ca termen de finalizare luna iulie a.c, până în prezent fiind realizat în proporţie de 90%.
 
Ministrul şi directorul RAJA SA, Felix Stroe, au inspectat lucrarea finalizată la timp şi au fost mulţumiţi de ceea ce au făcut cei de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). „Este una dintre numeroasele investiţii pe care le avem în România. După cum bine ştiţi, în programul de guvernare, unul dintre obiectivele importante pentru agricultură este, a fost şi va rămâne acela de a reabilita sistemul de irigaţii din România, atât de necesar în condiţiile actuale. Aceste schimbări climatice sunt o realitate, şi nu o ficţiune. Şi anul acesta, în Constanţa am avut situaţii deosebite, mă gândesc la lipsa de precipitaţii şi la suferinţa plantelor. Am mai stabilit şi am pus în pagina bugetară sumele necesare pentru a ajunge în 2020 la cele două milioane de hectare de irigaţii”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii.
 
Amenajarea de irigaţii Carasu-Galeşu face parte din Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii aprobat prin HG.557/2018, cu modificările şi completările ulterioare, în etapa a I, la poziţia 17. Sursa de apă a amenajării de irigaţii Carasu - Galeşu o reprezintă Canalul Poarta Albă - Midia Năvodari, captarea apei pentru irigaţii realizându-se cu staţia de pompare SP Bază Galeşu. Din bazinul de refulare al staţiei SP Bază Galeşu apa este dirijată în amenajare prin intermediul canalului de aducţiune CA 1, în lungime de 5.941 m. Din canalul CA 1, prin intermediul staţiei de repompare SRP 1 Galeşu, apa este pompată în canalul CA 2 în lungime de 11.192 m.
 
În cadrul Amenajării de irigaţii Carasu - Galeşu sunt constituite 7 Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) pe suprafaţa de 3.154 ha: OUAI Poiana, OUAI Aspercom Poiana, OUAI Agricola Palazu Mare, OUAI Calatis Ovidiu, OUAI Brava, OUAI GAAD Invest şi OUAI Ovidiu. Din cele 6 OUAI-uri constituite, două (OUAI GAAD Invest şi OUAI Brava) au accesat fonduri pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii prin submăsura 125a, iar OUAI Agricola Palazu Mare a depus un proiect în sesiunea 2019 pe submăsura 4.3. Valoarea investiţiei este de 6.102.469 de lei.
 
„Urmărim fiecare punct de lucru, fiecare zonă, indiferent unde se află. Am fost acum câteva zile în Covasna. Mulţi mă întrebau ce caut acolo, dar şi acolo avem apă şi teren. Avem şi acolo nevoie de irigaţii. Acum sunt la Galeşu, la această staţie la care puteţi vedea ce s-a întâmplat. Aţi putut vedea secvenţe referitoare la cum a fost, cum era dezafectată, iar astăzi porneşte la buton datorită faptului că în programul investiţii firma care a câştigat contractul şi-a făcut treaba cu multă grijă şi respect.
 
Ne aflăm la obiectivul acesta pus în funcţiune cu un an mai devreme. De-a lungul vremii, din 2004, în sistemul de irigaţii nu s-a lucrat deloc. A fost lăsat în paragină acest sistem de irigaţii, şi nu doar acesta. Structura de rezistenţă a agriculturii româneşti a fost abandonată. Am luat această măsură de a reface ceea ce este de refăcut şi de care ţara are nevoie”, a adăugat Petre Daea.
 
De asemenea, ministrul a mers să verifice şi proiectul privind reabilitarea canalelor de aducţiune CA1 şi CA2 Galeşu, investiţie a cărei valoare este de 16.448.734 de lei. Momentan, a fost impermeabilizat canalul de aducţiune CA 2, în lungime de 11.192 m, suprafaţă pereu 60.992 mp şi refăcut rosturi pereu 22.608. Mai trebuie impermeabilizat canalul de aducţiune CA 1, în lungime de 5.941 m, suprafaţă pereu 75.300 mp, şi reabilitate construcţii hidrotehnice de tip stăvilar - 6 buc. Termenul de finalizare este mai 2020.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Radu 12 Jul, 2019 13:10 ... dacă rețeaua națională de irigații, construită pe vremea lui Ceaușescu era funcțională, acum poate că nu aveam parte de atâtea inundații ...noi am distrus- o !!! Vechea rețea națională de irigații avea ca scop preluarea cantității de apă din localitățile cu surplus și transportarea acesteia în zone neafectate de inundații, pentru folosirea la irigații.