Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prevenirea criminalității în 2019 Ce cercetări au fost realizate și ce au vizat acţiunile preventive

ro

25 Jan, 2020 11:45 1875 Marime text

Prevenirea criminalității este o prioritatea a Poliției Române.

Sute de mii de cetățeni, cu vârste cuprinse între 3 și 80 de ani, au beneficit de campaniile de informare și prevenire, realizate de structura de prevenire a criminalității, ca urmare a studierii, prin mijloace științifice, a unor fenomene sociale sau infracționale.

Pe parcursul anului trecut, au fost realizate cercetări cu un caracter aplicat, care au fost valorificate atât în plan decizional, cât și în activitatea curentă. Activităţile de cercetare a fenomenelor infracţionale au vizat asigurarea de sprijin pentru unitățile de poliție în formularea unor direcții de acțiune pentru activitățile desfășurate în scopul diminuării fenomenului infracțional și sporirii gradului de siguranță publică.

Astfel, au fost realizate mai multe studii și cercetări în diverse domenii de activitate, cum ar fi: contrabanda cu țigarete, consumul de “etnobotanice” în România și implicațiile acestuia asupra criminalității, siguranța rutieră, autoritatea polițistului.

În domeniul prevenirii, au fost abordate inițiate și implementate proiecte și campanii în cadrul domeniilor prioritare - prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, prevenirea violenței domestice, prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului.

Pentru eficientizarea activităților preventive desfășurate de polițiști, au fost dezvoltate parteneriate cu societatea civilă și mediul public.

Acţiunile preventive au vizat, în principal, categoriile de persoane identificate ca fiind vulnerabile pe diferite segmente ale criminalităţii și s-au înscris într-o paletă diversificată ca tipologie: sesiuni de informare, acțiuni în locuri publice, infopoint-uri, concursuri şi activităţi cultural-artistice tematice.

Temele abordate au vizat prevenirea violenței juvenile și a victimizării minorilor, prevenirea violenței domestice, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, precum și drepturile omului și minoritățile naționale.

Astfel, în domeniul prevenirii victimizării copiilor, Proiectul ,,Școala Siguranței Tedi” este implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Maspex România și a urmărit creşterea gradului de siguranţă a copiilor, prin informarea acestora cu privire la potenţiale pericole şi, totodată, prin furnizarea de soluţii. Aproape 30.000 de elevi de clasa I au interacționat cu polițiștii, în cadrul sesiunilor de informare în care au fost folosite metode adecvate vârstei lor.

Proiectul ,,Alcoolul nu te face mare!” este în curs de derulare, în colaborare Asociaţia Berarii României, în perioada 2019-2021. În cadrul acestuia au fost realizate activități informativ-preventive împreună cu psihologi, sportivi, precum și cursuri de robotică.

Proiectul „Vara pe uliță” a avut drept scop creşterea gradului de informare a copiilor participanți la tabăra de creaţie de la Muzeul Satului ,,Dimitrie Gusti” București, prin derularea de activităţi interactive, discuţii şi jocuri pe problematica prevenirii victimizării minorilor în timpul vacanţei.

Evenimente importante destinate minorilor au fost Săptămâna Prevenirii Criminalității, Proiectul European Cyber Security Month (Luna Securității Cibernetice), implementat în parteneriat cu Microsoft și CERT-RO, precum și Campania de prevenire a actelor de hărțuire Stop Bullying, dedicată elevilor de gimnaziu, inițiată în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului și implementată cu sprijinul Cartoon Network și al gimnastei Cătălina Ponor.

Acestea sunt completate de campania națională de prevenire a victimizării elevilor ,,10 pentru siguranță”, proiectul pilot pentru formarea unor atitudini și comportamente antidelictuale și antivictimale în rândul minorilor ,,Educație pentru siguranța personală” și Forumul Național Antibullying.

Pentru prevenirea violenței domestice este derulat proiectul „Effective Criminal Justice Strategies and Practices to Combat Gender-based Violence in Eastern Europe”, implementat sub egida OSCE - Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, în parteneriat cu Institute of Police Education at Linneaeus University, în trei state: Ungaria, Bulgaria și România.

În domeniul prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului a fost derulată campania de prevenire a criminalităţii în mediul rural „Împreună pentru o Comunitate mai Sigură!”, care s-a concentrat pe grupurile vulnerabile cărora le-au fost prezentate modalități de autoprotecție.

Campania de prevenire a furturilor din locuință ,,Hoții îți Invadează Intimitatea”, este în curs de implementare, iar în cadrul acesteia sunt folosiți ochelari 3D pentru transmiterea mesajului către publicul țintă.

În domeniul drepturilor omului și al miorităților naționale a fost derulat proiectul „Fără Discriminare!” care a avut drept scop creşterea gradului de informare a mai multor categorii sociale în domeniile antidiscriminare şi prevenirea infracţiunilor motivate de ură.

În colaborare cu Asociația OvidiuRo, în perioada estivală 2019, au fost desfășurate activități pentru copiii din atelierele de vară organizate de asociație.

Au fost extinse la nivel național proiectele „La cafea cu un poliţist”, „Olimpiada siguranţei”, ce îşi propune dezvoltarea abilităţilor copiilor în sensul cunoaşterii şi aplicării soluţiilor de siguranţă pentru diverse situaţii de risc și proiectul „Deschide-ţi mintea, nu fi închis!” care vizează organizarea de întâlniri între elevi de liceu şi tineri aflaţi în stare privativă de libertate.

De sesiuni de informare în domeniul prevenirii au beneficiat și polițiștii, pe parcursul anului trecut, fiind organizate mai multe activități, în parteneriat cu Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și Asociaţia E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome). În cadrul acestor sesiuni au fost prezentate cazuri din sfera drepturilor omului și al minorităților naționale, prevenirea violenței în rândul fetelor și femeilor rome, prevenirea discriminării și promovarea egalității de gen.

În ceea ce privește cooperarea internațională, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii este Punct Național de Contact în cadrul Rețelei Europene de Prevenire a Criminalității – EUCPN, iar în anul 2019, în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, a asigurat și președinția rețelei. Cu acest prilej a fost organizată, la București, o conferință internațională, având ca temă prevenirea victimizării minorilor – online și offline, iar la finalul celor 6 luni de mandat, a fost realizat și un toolbox-ul, dedicat instituțiilor partenere din cadrul țărilor europene, cu atribuții în domeniul prevenirii criminalității.( https://eucpn.org/toolbox15-victimisation)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii