Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iohannis, la ceremonia de Hanuka „Rămân profund angajat în păstrarea şi onorarea memoriei suferinţelor persoanelor persecutate din motive etnice”

ro

22 Dec, 2019 18:38 1723 Marime text
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut duminică, 22 decembrie a.c., la Templul Coral din București, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de Hanuka:


„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi aici, alături de dumneavoastră, pentru a celebra Hanuka 5780. Salut cu prietenie conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi pe toți membrii comunităţilor evreieşti din ţară.

Ca în fiecare an, această Sărbătoare a Luminii  îmi oferă prilejul de a vă transmite cele mai calde urări de bunăstare şi pace.

În aceste zile de Hanuka, când viaţa tuturor evreilor se reîncarcă cu speranţă, cu puterea credinţei şi cu bucuria de a se afla laolaltă, în sinagogă, în familie şi în societate, sunteţi însoţiţi de respectul şi aprecierea cetăţenilor României, ţară la a cărei libertate, democraţie şi prosperitate aţi contribuit, timp de multe generaţii.

Excelenţa Voastră, Mare Rabin Menachen Hacohen,

Sunteţi unul dintre pilonii spiritualităţii iudaice, în România şi în lume, şi un energic apărător al memoriei victimelor Holocaustului.

Astăzi, recunoscându-vă meritele, România vă conferă cetăţenia de onoare!

Vă felicit şi mă bucură prezenţa dumneavoastră în mijlocul comunităţii evreieşti din țara noastră, pe care ani la rând aţi slujit-o cu iubire şi devotament. Vă doresc să-i rămâneți o sursă de inspiraţie, mulţi ani de acum încolo!

Doamnelor şi domnilor,

Astăzi am promulgat legea prin care se majorează indemnizaţiile supraviețuitorilor Holocaustului.

Acest proiect, inițiat de reprezentantul minorităţii evreieşti, aici prezent, în Parlamentul României, a fost sprijinit de toate partidele.

Este o măsură oportună, care se adaugă cadrului legislativ de condamnare a antisemitismului şi recentei legi de instituire a Muzeului Național de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.

Este însă şi o dovadă a consensului politic ce poate fi realizat pe tema înţelegerii şi asumării trecutului. Tragediile istoriei nu trebuie uitate, pentru a nu se mai repeta vreodată. Sprijinul acordat supraviețuitorilor Holocaustului dă consistenţă unei astfel de atitudini.

Doamnelor şi domnilor,

Rămân profund angajat în păstrarea şi onorarea memoriei suferinţelor persoanelor persecutate din motive etnice în România mijlocului secolului trecut.

Vă încredinţez că în acest al doilea mandat de Preşedinte al României voi îndemna la cunoaşterea şi asumarea istoriei de către întreaga societate românească, voi sprijini măsurile de educare a noilor generaţii în spiritul toleranţei şi voi condamna orice manifestare de rasism, xenofobie sau antisemitism.

Luminile menorei sunt simbolul rededicării şi inaugurării Templului, dar în ele eu văd şi lumina dialogului între culturi, între etnii şi generaţii, expresia neîntreruptă a fraternităţii şi a iubirii pentru aproapele nostru.

Martori la aprinderea primei lumini de Hanuka, vă invit să cultivăm aceste valori, care dau trăinicie bunei noastre convieţuiri şi pe care ne aşezăm viitorul!

Hag Hanuka Sameah!”

Sursă foto: Administrația Prezidențială
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii