Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:09 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră pentru România Sistem de canalizare cu vacuum în comuna Corbeanca, realizat de compania RAJA SA

ro

28 Nov, 2015 00:00 6928 Marime text
SC RAJA SA continuă reabilitarea și extinderea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare din Regiunea Constanța - Ilfov, continuând procesul investițional derulat prin programe cu finanțare nerambursabilă.
 
Ieri, în satul Ostratu, comuna Corbeanca, a avut loc conferința de progres al proiectului implementat de RAJA cu bani europeni „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa - Ilfov”, în valoare totală de peste 221 de milioane de lei. La conferinţă au participat Felix Stroe, directorul general al RAJA SA, Gheorghe Pistol, primarul oraşului Buftea, şi Valeriu Anton, primarul comunei Corbeanca.
 
„Proiectul început în comunele Buftea şi Corbeanca a fost unul ambiţios, demarat de RAJA mai târziu. Dar ne bucurăm că am reuşit să comprimăm lucrările într-un singur an, iar până la 31 decembrie vom avea o absorbţie de 100 de procente a fondurilor europene. De asemenea, precizez că la Corbeanca a avut loc o premieră pentru România: canalizare înfiinţată pe baza tehnologiei de vacuum. Adică, pentru toată comuna Corbeanca, RAJA a realizat o instalație de canalizare pe sistem de vacuum, pentru colectarea apelor uzate, pe o lungime de aproximativ 50 km. Constructorul a dat asigurări că toate lucrările din cadrul proiectului se vor finaliza anul acesta, până pe 31 decembrie, urmând ca recepția lucrărilor să fie făcută în primăvară“, a declarat Felix Stroe, directorul general al SC RAJA SA Constanța.
 
La rândul său, primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, a mulțumit RAJA pentru lucrările realizare, precizând: „Doar 50% dintre locuitorii comunei aveau apă curentă, iar 70% - canalizare. Drept pentru care, ce a realizat RAJA SA este un lucru bun pentru toți locuitorii din Buftea. Proiectul realizat de RAJA este unul dintre cele mai mari din Buftea“. Și Valeriu Anton, primarul comunei Corbeanca, a mulțumit companiei RAJA SA, care a venit în sprijinul locuitorilor. „Nu am avut în comună niciun metru de canalizare. Acum, 85% dintre toate rețelele sunt băgate sub pământ. Corbeanca se bucură acum de canalizare, pe baza tehnologiei de vacuum, care este o noutate pentru România. Am ales această tehnologie deoarece deja implementasem proiectul de reabilitare a tramei stradale și am dorit să săpăm cât mai puțin“, a menționat primarul Valeriu Anton.
 
Alimentare cu apă de calitate, unul dintre obiectivele proiectului
 
Obiectivele proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru Regiunea Constanţa - Ilfov” sunt: îmbunătățirea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate, asigurarea calității și disponibilității serviciilor de alimentare cu apă, reducerea pierderilor de apă prin reabilitarea rețelelor de distribuție, îmbunătățirea serviciilor de colectare a apei uzate, creșterea gradului de acoperire a populației cu servicii de epurare a apelor uzate, îmbunătățirea calității efluentului deversat în apele receptoare prin construirea unei stații de epurare.
 
Proiectul prevede realizarea a 98.342 de metri de rețea de apă, a 109.856 de metri de rețea de canalizare, a unei stații de epurare ape uzate, a două stații de tratare a apei potabile, a 23 de stații de pompare și a 19 fronturi de captare a apei. Aceste investiții sunt împărțite în cadrul a cinci proiecte de contracte de lucrări: „Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din orașul Buftea“, în valoare de peste 60 de milioane de lei, „Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din comuna Corbeanca“, în valoare de peste 54 de milioane de lei, „Reabilitarea și extinderea surselor de captare și tratare a apei potabile din orașul Buftea și comuna Corbeanca“, în valoare de peste 16 milioane de lei, „Reabilitarea arterei de apă potabilă pe bulevardul 1 Mai, municipiul Constanța“, în valoare de peste 2 milioane de lei, „Construcție stație de epurare în orașul Buftea“, în valoare de peste 33 de milioane de lei.
 
Beneficii pentru zeci de mii de abonați
 
Contractul „Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din orașul Buftea“ prevede reabilitarea rețelei de alimentare cu apă pe o lungime de 19,5 km și extinderea sa pe o lungime de 32,8 km, precum și branșarea la rețeaua de distribuție a 4.000 de abonați.
 
În cadrul contractului „Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din comuna Corbeanca“ au fost cuprinse localitățile Tamași, Petrești și Ostratu din comuna Corbeanca. Au fost executate următoarele lucrări: extinderea rețelei de distribuție apă pe o lungime de 39,9 km și realizarea a 3.400 de branșamente la reţeaua de distribuție. Acest proiect este o premieră pentru România, având în vedere complexitatea lucrărilor, precum și extinderea rețelei de canalizare menajară gravitațională existentă pe o lungime de 981 de metri. Sistemul este completat prin realizarea de cămine de vizitare, a 1.500 de camere de vacuum, a două stații de pompare apă uzată menajeră, a patru stații de vacuum, a unui rezervor-tampon, a patru stații de admisie aer și de conducte de refulare ape uzate menajere pe o lungime de 9,798 km. La noul sistem vor fi racordați 3.400 de abonați.
 
Contractul „Reabilitarea și extinderea surselor de captare și tratare a apei potabile din orașul Buftea și comuna Corbeanca“ presupune reabilitarea și automatizarea a cinci foraje de adâncime medie, execuția a opt foraje noi la 70 de metri, complet echipate, reabilitarea conductei de aducțiune a apei brute pe o lungime de 3,193 km, reabilitarea și extinderea gospodăriilor de apă existente.
 
Cât privește contractul „Construcție stație de epurare în orașul Buftea“, acesta presupune realizarea unei stații de epurare care va asigura tratarea debitelor de apă uzate din localitățile Buftea, Crevedia și Corbeanca. Staţia include dotări de ultimă generație, capacitatea sa fiind proiectată pentru 53.413 de locuitori.
 
Finalizarea tuturor investițiilor prevăzute în cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru Regiunea Constanţa - Ilfov” este estimată a fi realizată până la finele acestui an.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii