Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectura Județului Constanța solicită expertiza specialiștilor din Ministerul Culturii pentru evaluarea situației șantierului de pe Bulevardul Tomis

ro

29 Jan, 2020 18:20 2265 Marime text

Ca urmare a declarațiilor contradictorii ale autorităților locale responsabile de conservarea patrimoniului cultural local, Prefectul Județului Constanța,  George Niculescu, a solicitat o comisie de expertiză de la Ministerul Culturii, pentru a face o evaluare a verificărilor minuțioase pe șantierul de pe Bulevardul Tomis numărul 49A.

Rezultatul acestui demers va fi prezentat ulterior presei.

Astfel, joi, pe data de 30.01.2020, la invitația Prefectului Județului Constanța, Secretarul de Stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, a cărui expertiză vastă în subiecte ce țin de istoria națională reprezintă un suport imens pentru conservarea patrimoniului constănțean, va avea o întrevedere cu echipele locale de la Direcția Județeană de Cultură și de la Muzeul de Istorie Națională și de Arheologie pentru a stabili exact pașii care au fost urmați de autoritățile locale pentru a se asigura că orice risc de distrugere a unor obiecte de patrimoniu este eliminat.

Concluziile acestei vizite în teren vor fi cuprinse în raportul pe care Prefectul îl pregătește, încă de săptămâna trecută pentru a-l prezenta opiniei publice, fiind astfel, primul demers de transparentizare a modalității în care autoritățile locale conlucrează în vederea conservării patrimoniului local în contextul dezvoltărilor urbane.

„Rolul prefectului este de a se asigura că instituțiile funcționează corect. Prefectul nu dă avize de construcție. Prefectul nu votează PUZ-urile. Dar prefectul este cel care în situații specifice precum cea a proiectului de pe Bulevardul Tomis, se asigură că legea e respectată de toate părțile implicate. Acesta este mandatul meu. Acestea sunt principiile mele și intenția mea este să extind această anchetă pentru toate șantierele din Constanța unde ne putem lovi de spețe similare pe viitor. Intenția mea este să avem o imagine de ansamblu cu toate datele, astfel încât să punem în discuție situația specifică a lipsei PUG-ului nou al orașului Constanța.


Este inacceptabil să nu avem o serie de principii clare de dezvoltare a orașului care să țină cont de specificul constănțean, în care vestigiile fac parte din identitatea acestui oraș. După întocmirea acestui raport voi convoca o întâlnire de lucru cu arhitectul șef și cu reprezentanții Primăriei Municipiului Constanța pentru a tranșa subiectul PUG-ului și pentru a înțelege de ce suntem în această situație.”, declară George Niculescu, Prefectul Județului Constanța.


Citește și: UPDATE. Oficial de la IPJ Constanța. Stelian Ion(USR) "Am reușit să oprim construcţia de pe vestigiile cetăţii antice Tomis, în zona Lupoaică!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii