Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Portul Constanța, partener în cadrul proiectului european PIONEERS

ro

07 May, 2021 08:07 1089 Marime text
  • Portul Constanța face parte dintr-un consorțiu internațional format din 46 de parteneri care va derula proiectul PIONEERS, recent aprobat prin programul european Horizon 2020.

PIONEERS - Portable Innovation Open Network for Efficiency and Emissions Reduction Solutions este un proiect ambițios în domeniul productiei și alimentării cu energie curată și a optimizării fluxurilor și transformării digitale, a inovării, parte a Green Deal (Pactul Ecologic European).

Acesta are ca obiectiv regândirea aspectelor legate de operațiunile portuare, de la operațiuni din terminale, la mobilitate, conectivitate, combustibili până la modele de cooperare și producție, stocare și utilizare a energiei.

Consorțiul este condus de portul Anvers și include porturi, operatori de terminale și transporturi, expeditori, dezvoltatori de tehnologie, institute de cercetare, inovatori și entități publice care vor prezenta soluții concrete pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES).

Dacă portul Anvers este lider în acest proiect, porturile Constanta, Barcelona (Spania) si Venlo (Olanda), ca porturi partenere, vor juca un rol activ în maximizarea transpunerii solutiilor și vor fi implicate să aplice cele mai bune practici rezultate din acest proiect, pași importanți spre transformarea în „porturi verzi“.

Acțiunile includ generarea de energie regenerabilă și utilizarea vehiculelor electrice, cu hidrogen și metanol; modernizarea construcțiilor și a rețelelor de încălzire pentru o eficiență energetică; automatizare, dezvoltarea de platforme digitale pentru a promova transportul intermodal și pentru a asigura deplasările optimizate ale vehiculelor, navelor și a containerelor.

Universitatea Maritima din Shanghai, universitatile din Genova si Maastricht, sunt de asemenea incluse in acest proiect, alaturi de alti parteneri din Belgia, Germania, Marea Britanie, Spania, Olanda, Italia, Romania, Grecia, Franta, Portugalia.

Bugetul proiectului PIONEERS este de 25 milioane euro si are o durata de implementare de 5 ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii