Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poezii de dragoste, compuse în voiaje interminabile Vicepreşedintele PNL Ovidiu Cupşa, în galeria poeţilor liberali (galerie foto)

ro

10 Jul, 2012 02:05 3470 Marime text
cupsa_Ovidiu_Cupsa_003.jpgEstivala 2012 Wild Art se reîntoarce în Vama Veche, unde şi anul trecut a reuşit să genereze o serie de evenimente inedite, originale şi captivante, expoziţii de artă contemporană şi concerte. Primul eveniment din seria vamaiotă - Born to be Wild Art! are loc mâine, de la ora 18.00, într-un loc numit Bongo. Evenimentul care va debuta cu un vernisaj de grafică satirică, unde trei artişti de marcă, Leonte Năstase, Costel Pătrăşcanu şi Doru Axinte vor expune caricaturi create special pentru vara culturală Wild Art, va fi continuat cu o premieră, lansarea de carte, „Iluziile unui secol", poeme scrise de Ovidiu Sorin Cupşa.

Iulian Talianu, cel care a semnat prefaţa volumului spune că în această carte sunt poezii care îl tulbura pe cititor precum drumul pe o apa împrejmuită de nuferi. Versurile vor beneficia de o lectură publică a autorului şi vor fi acompaniate de muzica tinerei artiste Ioana Bărbuliceanu, care va susţine în finalul evenimentului şi un concert de muzica folk. Lansarea cărţii lui Ovidiu Cupşa va avea loc o dată cu inaugurarea oficială a unei librării (a treia în Vama Veche).

„Prietenii m-au împins de la spate să le public"

Liberalul Ovidiu Cupşa, cunoscut publicului în calitate de politician, profesor universitar, fost director al Canalelor Navigabile, fost consilier local şi actual director Ceronav, se prezintă acum publicului în calitate de poet. „Iluziile unui secol reuneşte 57 poeme scrise din 1992 şi până astăzi în timpul voiajelor", spune Ovidiu Cupşa. De altfel fiecare poem are menţionat în dreptul său locul în care a fost aşternut pe hârtie. Marea Ionică, Adriatica, Marea Neagră, Tenerife, Canare, Bosfor, Portul Constanţa, Marea Egee sau Marea Baltică.

Cupşa s-a născut la Bistriţa Năsăud şi a ajuns la Constanţa datorită faptului că s-a înscris la Institutul de Marină, pe acea vreme. A terminat aici prima şi a doua facultate, doctoratul şi şi-a făcut o carieră, implicându-se totodată în viaţa politică. După ce a terminat facultatea, prima slujbă cu carte de muncă a fost de consilier la „Fundaţia română pentru libertate", care era fundaţia de sprijin a preşedintelui Emil Constantinescu. A plecat pe mare prin anul 1995 şi a navigat aproximativ 3 ani. În politică a intrat în anul 1990. „Imediat după revoluţie, în ianuarie - februarie 1990 s-a înfiinţat Liga Studenţilor, iar eu am făcut parte din cei care au înfiinţat-o pe cea din Institutul de Marină. Am făcut şi greva foamei timp de două zile pentru demilitarizarea Institutului de pe acea vreme, care a devenit ulterior Institutul de Marină Civilă. Participarea la toate aceste evenimente m-a determinat să mă implic mai mult în viaţa socială, şi politică", mai spune Cupşa.

Varujan Vosganian, un alt poet liberal

Un alt poet şi scriitor care a îmbrăţişat în ultimii ani doctrina liberală este Varujan Vosganian. Este preşedintele Uniunii Armenilor din România de la înfiinţarea acesteia şi vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România din 2005. Poetul, teoreticianul şi excelentul povestitor Varujan Vosganian are deja o biografie scriitoricească recunoscută naţional şi internaţional: „Şamanul Albastru, Bucureşti, Ed. Ararat, 1994 - poezii; „Statuia Comandorului", Bucureşti, Ed. Ararat,1994 - proză, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti; „Ochiul alb al reginei", Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 2001 - poezii, volum selectat pentru Jubileul Asociaţiei Traducătorilor de Literatură Americană, Chicago, 2002; „Iisus cu o mie de braţe", Cluj-Napoca, Ed. Dacia, 2004 - poezii şi „Cartea Şoaptelor, Editura Polirom, Iaşi, 2009, sunt doar câteva lucrări generice pentru Vosganian.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii