Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:17 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 4.300 de intervenții ale pompierilor, în acest weekend. În ce zone s-a intervenit

ro

18 Apr, 2022 11:29 751 Marime text
Intervenții ale pompierilor, în acest weekend, foto: IGSU

În acest sfârșit de săptămână (15-17.04.2022), la nivel național, pompierii militari au gestionat 4.316 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, astfel că echipajele SMURD au acordat îngrijiri medicale pentru 3.375 de persoane aflate în dificultate. 

Salvatorii au intervenit pentru stingerea a 409 incendii, precum și în alte 534 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată etc.

Din totalul celor 409 incendii produse în ultimele trei zile, 253 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi, fond forestier), fiind afectate aproximativ 1.100 ha de teren și 7 ha de fond forestier (litieră).

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 18 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În ciuda eforturilor salvatorilor, 6 persoane și-au pierdut viața în ultimele 72 de ore., transmite IGSU.





Dintre cele mai importante misiuni, amintim:

O misiune soldată cu mai multe victime a avut loc vineri în județul Caraș-Severin, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit la un accident rutier produs între două microbuze și un autoturism, pe DN6, pe raza localități Teregova. În urma evenimentului rutier au rezultat 10 victime, din care una în stop cardio-respirator (minor, 11 ani). Pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție. După evaluarea și acordarea asistenței medicale de urgență, cinci persoane au fost transportate la spital, iar minorul, aflat în stare gravă, a fost stabilizat și transportat cu elicopterul SMURD către unitatea spitalicească din Reșița. 



Un alt accident grav a avut loc tot pe parcursul zilei de vineri, în județul Timiș, unde pompierii au intervenit la un eveniment rutier produs pe autostrada A1, în care au fost implicate șase autoturisme. În urma incidentului, au rezultat 6 victime. Din nefericire, trei dintre ocupanți au decedat (femeie, 40 ani, bărbat, 60 ani și minor, 12 ani), din cauza leziunilor suferite, generate de impactul puternic. După acordarea măsurilor de prim ajutor, trei persoane au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare.




O altă intervenție a avut loc sâmbătă, în localitatea Doljești, atunci când pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta pe o suprafață de aproximativ 60 mp. Echipajele de intervenție au lichidat în scurt timp flăcările, însă, din păcate, în interiorul locuinței au fost găsite două victime decedate (bărbat, 63 ani și femeie, 61 ani).




O altă misiune care s-a soldat cu o victimă, a avut loc noaptea trecută, în localitatea Bădeni, județul Dâmbovița, unde colegii noștri au acționat în urma unui incendiu izbucnit la o casă. Echipajele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că arderea se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum, pe o suprafață de aproximativ 50 mp. Pe timpul intervenției, în interior a fost găsită o persoană decedată (femeie, 70 ani). 




În această perioadă, se constată o creștere a numărului incendiilor produse la gospodării, iar vârstnicii sunt principalele victime ale acestora. De cele mai multe ori, incendiile sunt cauzate de nesupravegherea lumânărilor aprinse, precum şi de exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire și neverificarea coșurilor de fum. 




Este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil. 

Nu lăsați lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor.

Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Apelarea la specialişti, atunci când sesizăm probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.

De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz, precum şi a detectoarelor de incendiu în locuințe.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.


 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro, mai precizează sursa citată. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii