Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:09 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personalul care lucrează pe ambulanță va putea ieși la pensie mult mai devreme

ro

18 Jan, 2021 00:00 1626 Marime text
  • Prin Legea 5/2021, personalul operativ de intervenție va ieși la vârsta de 57 de ani la pensie
  • Dacă starea de sănătate este bună, poate continua să activeze, la cerere


Personalul profesionist operativ de intervenţie - medici, asistenți medicali, ambulanțieri sau salvatori montani, va putea ieși la pensie la vârsta de 57 de ani, potrivit unei legi intrate în vigoare la începutul acestui an.

Dacă starea de sănătate le permite, aceștia vor putea cere să lucreze în continuare. Însă noua lege prevede și alte beneficii pentru aceste persoane.

Legea nr. 5/2021, publicată în Monitorul Oficial, prevede că personalul profesionist operativ va beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă va îndeplini cumulativ următoarele condiţii:
  • are vârsta minimă de 57 de ani
  • are un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani, din care cel puţin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.

Personalul profesionist operativ de intervenţie este reprezentat de către angajații serviciilor de ambulanţă și de către cei de la Salvamont și Salvaspeo.

Documentul prevede că, în cazul nefericit în care li se întâmplă ceva, soţul supravieţuitor, copiii minori, precum şi copiii majori până la terminarea studiilor (nu mai mult de 26 de ani) ai acestora beneficiază de pensie de urmaş. Pensiile de urmaş vor fi actualizate, în fiecare an, odată cu modificarea valorii punctului de pensie.

Totodată, cei ce fac parte din personalul profesionist operativ „se asigură de drept, de către angajator, pentru risc profesional şi pentru cazurile de producere a unor accidente urmate de deces, invaliditate totală sau parţială, cât şi pentru pierderea, temporară sau permanentă, a capacităţii/aptitudinii în muncă”.

În cazul decesului unui astfel de angajat, familia acestuia va primi un ajutor financiar suplimentar egal cu de trei ori salariul de bază avut la data decesului.

Nu în ultimul rând, personalul profesionist operativ va beneficia de concediu de odihnă suplimentar de zece zile lucrătoare pe an, plătit de angajator. Acesta se acordă pentru prevenirea îmbolnăvirii profesionale, urmând a fi efectuat, la cerere, într-o staţiune balneoclimaterică şi de tratament pe teritoriul României. Angajatorul va asigura inclusiv transportul.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii