Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:54 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe căi necunoscute Enigma meteoritului, căzut la Tuzla, ajuns la Muzeul din Londra

ro

22 Jan, 2013 22:27 5032 Marime text
meteorit_mocs.jpgÎn ultimii 161 de ani, opt meteoriţi au căzut pe teritoriul României. Există însă şi un al nouălea care este atribuit comunei Tuzla, judeţul Constanţa şi care se află la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

În colecţia Muzeului de Istorie Naturală din Londra se află un meteorit ce provine din localitatea Tuzla, judeţul Constanţa.

Prezenţa lui a fost confirmată şi de prorectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, Ovidiu Iancu. Profesorul universitar susţine că a aflat de acest meteorit încă din anul 1992, iar în anul 1998 a avut şansa să vadă roca, în timpul unei vizite realizate în Londra.

Profesorul a explicat că fragmentul de meteorit expus la Muzeul din Londra are 236 de grame, iar în dreptul său este scrisă clar sursa - „Tuzla, România".

Ce caracteristici are meteoritul

Potrivit prorectorului Universităţii Alexandru Ioan Cuza, meteoritul este clasificat drept Condrit de tip L6. Profesorul a menţionat că roca face parte din grupa meteoriţilor obişnuiţi, fiind un meteorit pietros cu nişte incluziuni sferice denumite condrule de aici şi denumirea de condrit. Din punct de vedere chimic, meteoritul de la Tuzla este încadrat L6. Astfel, „L" arată că meteoritul are un conţinut scăzut în fier metalic, iar „6" indică gradul ridicat de metamorfism şi alterare suferit de meteorit în sistemul solar.

Profesorul Ovidiu Iancu declară că nu există informaţii cu privire la data la care a avut loc impactul meteoritului de la Tuzla cu solul. „Nu există în literatura de specialitate nicio mărturire privind căderea lui", a explicat profesorul. Ceilalţi opt meteoriţi care au fost şi studiaţi în ţară, au fost văzuţi la cădere, a adăugat prorectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Ca atare, în cazul celor opt meteoriţi căzuţi în România se ştie data şi, în unele situaţii, chiar şi ora impactului.

Cum a ajuns roca la Muzeul din Londra?

Profesorul susţine că cel mai probabil aceasta a ajuns la Muzeul din Londra pe baza unui schimb sau a fost atribuit muzeului fără să fi avut în prealabil o certificare.

Prorectorul Universităţii din Iaşi a precizat că condrit de tip L6, la fel ca meteoritul de la Tuzla, sunt şi alţi trei meteoriţi căzuţi pe teritoriul ţării noaste în ultimii 161 de ani. Este vorba despre meteoritul găsit la Kakova (devenit între timp Grădinari), în judeţul Caraş-Severin, la data de 19 mai 1858, ce are cu o greutate de 577 grame, despre meteoritul Mocs (devenit Mociu), din judeţul Cluj, al cărui impact cu solul a avut loc pe 3 februarie 1882, şi care avea 300 kilograme, şi despre roca de la Tăuţi, din judeţul Arad/Bihor, ce a căzut în perioada iulie-august 1937 şi are 21 kilograme.

Date despre meteoritul de la Tuzla pot fi găsite şi pe site-ul Muzeului de Istorie Naturală din Londra accesând următorul link: http://www.nhm.ac.uk/research-curation/research/projects/metcat/search/detail.dsml?Key=T2250&passed_Name=Tuzla&index=&sort=Name&Country=Romania&beginIndex=6&listPageURL=list.dsml%3Fsort%3DName%26Country%3DRomania&

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii