Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru nave specializate, folosite de CN APMC Depoluarea zonei din dana 69, intervenție complexă finalizată cu succes (video)

ro

29 Dec, 2020 17:47 2350 Marime text

  • La această intervenție complexă, CN Administrația Porturilor Maritime a folosit 4 nave specializate, utilaje, echipamente, au fost utilizați 300 metri baraj antipoluare, 150 litri de degresant pentru produse petroliere, 205 litri dispersant, 465 kg de absorbant și 126 metri de baraj absorbant pentru produse petroliere, 219 metri cubi apă tehnică, imagini puteți vedea în secțiunea Video a materialului.
Din noaptea de 3 decembrie, când s-a produs poluarea din dana 69, echipele Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța au lucrat continuu pentru curățarea zonei, angrenând importante resurse umane și materiale.

Poluarea s-a produs pe durata transferului de păcură de la nava Belona la nava Tethys, imediat CN APM intervenind cu nave și utilaje terestre specializate, echipamente și materiale de depoluare. A fost mobilizat personal din cadrul sucursalelor care a intervenit zi și noapte. A fost localizată și împrejmuită zona cu hidrocarburi, zona de bazin poluată fiind izolată cu 300 m liniari de baraj antipoluare, perimetru în care s-a intervenit atât pe apă cât și pe uscat cu navele, utilajele și echipamentele specializate.

Timp de două săptămâni, s-a acționat intens cu nava Nicolae Zeicu, șalupa Depol 9, două vidanje și o Womă pentru colectarea peliculei de reziduuri de pe suprafața apei. S-a intervenit cu apă și abur tehnic presurizat, pentru fluidizarea păcurei, în vederea continuării cu eficiență a operațiunilor.

Șalupa Sirius 1 și remorcherul Pescăruș 1 au asigurat poziționarea barajului antipoluare pentru eficientizarea operațiunilor și deplasarea în siguranță a șalupei Depol 9 către facilitățile de descărcare, pentru predarea reziduurilor colectate. S-a acționat cu materiale de depoluare biodegradabile, absorbant și dispersant produse petroliere, s-au curățat bordajul navei Tethys înainte de plecare din zona poluată, barajele antipoluante, dar și bazinul, cheiul, păstrând operațională dana.

Între 13 și 18 decembrie, zona a rămas protejată cu baraj antipoluare, periodic s-a reinspectat zona și s-a intervenit local pentru neutralizarea irizațiilor de hidrocarburi din zonă.

În data de 18.12.2020, cheiul danelor 69-70 a fost izolat cu baraj absorbant produse petroliere, după care barajul antipoluare a fost retras. S-au colectat deșeurile solide contaminate cu produse petroliere în zona danelor 69-70. Zona a rămas sub supraveghere prin inspectare periodică, iar abia acum se consideră că pericolul a fost eliminat.

La această intervenție complexă, CN Administrația Porturilor Maritime a folosit 4 nave specializate, utilaje, echipamente, au fost utilizați 300 metri baraj antipoluare, 150 litri de degresant pentru produse petroliere, 205 litri dispersant, 465 kg de absorbant și 126 metri de baraj absorbant pentru produse petroliere, 219 metri cubi apă tehnică, etc.

S-au colectat 75,5 metri cubi de amestec de hidrocarburi și 2,55 tone de deșeuri solide.

Sursa foto-video: Facebook/ Constanta Port
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii