Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paștele Catolic. Noaptea Sfântă a Învierii Domnului, celebrată la Constanța

ro

17 Apr, 2022 10:55 1382 Marime text
  • Catolicii de pretutindeni au celebrat Noaptea Sfântă a Învierii Domnului
  •  În județul Constanța, sunt 3.912 catolici, potrivit recensământului din 2011
  •  Liturghia zilei de Paşte, din ziua de 17 aprilie, se celebrează cu mare solemnitate.


În județul Constanța, sunt 3.912 catolici, potrivit recensământului din 2011, citat de Institutul Național de Statistică.

La momentul respectiv, 1.425 de persoane din municipiul Constanța și-au declarat apartenența la confesiunea catolică, alături de 373 de persoane din Năvodari și 289 din Mangalia.

Totodată, la nivel de comune constănțene, cele mai multe persoane de confesiune catolică au fost înregistrate în Lumina, fiind vorba despre 492 de credincioși, comuna fiind urmată de Mihail Kogălniceanu, cu 220 de credincioși.

Liturghia zilei de Paşte, din ziua de 17 aprilie, se celebrează cu mare solemnitate. La începutul Liturghiei, credincioşii sunt stropiţi cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală (o lumânare mare, simbol al Învierii lui Cristos) este aşezată lângă altar.

Cele mai importante momente din noaptea de Înviere sunt: binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările speciale adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor.

„Trăim în acest an sărbătoarea Învierii Domnului într-un scenariu mondial îngrijorător, când continentul nostru este lovit de un război absurd și tragic. La această realitate se adaugă violența și celelalte conflicte militare care par să se răspândească fără limite în fiecare colț al pământului, ceea ce provoacă în mulți oameni teamă și întunecă bucuria sărbătorilor. Vocea Bisericii s-a făcut auzită prin nenumăratele intervenții ale Papei Francisc pentru reducerea armelor la tăcere.

Este o situație tragică ce ne trimite la misterul răului prezent în lume, și un rău foarte mare este tocmai războiul. Isus a venit pe pământ pentru a ne scoate de sub puterea răului, acceptând suferința și mergând până la capătul suferinței, murind pe Cruce. Dar nu Crucea și suferința au fost ultimul său cuvânt, ci Învierea lui: dincolo de Cruce, prin Învierea lui Cristos, Dumnezeu a deschis o altă cale pentru întreaga omenire și ne oferă speranța într-un alt destin pentru lume“ – se arată în  Scrisoarea pastorală a ÎPS Aurel Percă la Sărbătoarea Învierii Domnului 2022.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii