Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii de Constanţa, afacerile, interesele şi fundaţiile

ro

29 Feb, 2012 00:47 2619 Marime text
declaratii_avere_Antonella_M_040.jpgRegulamentul de funcţionare a celor două camere stipulează obligaţia tuturor membrilor Parlamentului de a ţine la curent instituţia în legătură cu activităţile şi veniturile lor în timpul mandatului, dar şi de a face publice toate veniturile care depăşesc suma de 5.000 de euro pe an. Mai mult, ei trebuie să prezinte o listă legată de interesele lor economice, unde să detalieze activităţile pe care le desfăşoară pe lângă viaţa politică sau chiar şi asocierea la orice tip de societate comercială. Ne ocupăm astăzi de declaraţiile de interese ale deputaţilor şi senatorilor constănţeni, acestea putând fi consultate şi pe site-ul Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului României.

Aledin, Lupu, Mitrea, Iusein şi Stavrositu fac doar politică

Aşa cum rezultă cel puţin din declaraţiile de interese postate pe site-ul Camerei Deputaţilor, parlamentarii constănţeni Manuela Mitrea (PSD), Maria Stavrositu (PDL), Mihai Lupu (PNL), Amet Aledin (UDTTMR) şi Ibram Iusein (UDTR) par totalmente desprinşi de activităţile economice pe care familiile unora dintre ei le desfăşoară. Aşa se explică de ce în cazul Mariei Stavrositu şi al lui Mihai Lupu nu apar în declaraţia de interese decât apartenenţa politică şi funcţiile deţinute la nivelul PDL, respectiv PNL Constanţa.

Parlamentarii din spatele Fundaţiilor

La această categorie, regăsim politicieni din toate spectrele politice. Zanfir Iorguş de la PDL notează în declaraţia de interese că face parte din două fundaţii, iar ambele îşi desfăşoară activitatea în localitatea Mangalia: Fundaţia Callatis 96 şi Asociaţia Urban 2011.

Matei Brătianu de la PSD s-a autoproclamat preşedintele Asociaţiei Satul românesc, iar Constantin Chirilă de la PDL este membru în Asociaţia Green Mountains şi preşedinte al Fundaţiei Noua Democraţie. Tot prin fundaţii îi regăsim şi pe liberalii Gheorghe Dragomir şi Puiu Haşotti. Dacă primul are calitate de membru atât în Asociaţia IC Brătianu, cât şi în Fundaţia Brătianu, Haşotti conduce asociaţia în calitate de preşedinte, ce-i drept neremunerat. Şi conservatorul Mircea Banias a bifat calitatea de membru în Fundaţia Seif Haven.

Parlamentarii afacerişti

Şi în această categorie regăsim două tipuri de politicieni cu activităţi economice. Unii sunt asociaţi, alţii acţionari la diverse societăţi comerciale. Deputatul Cristina Dumitrache este acţionar la Dacia Tour SA, senatorul Mircea Banias (PC) are calitatea de asociat în trei societăţi comerciale - SC Ban-Com SRL, SC Euroshipping Services SRL şi SC Eti Comercial SRL. Senatorul PSD Alexandru Mazăre este acţionar la SC Thomas Cook Company SA, iar colegul său de partid, Matei Brătianu acţionar la SC „Postcom". Campionul activităţilor economice este democrat-liberalul Constantin Chirilă. Deputatul este asociat la nu mai puţin de şase firme: SC Contempo SRL Constanţa, SC S&T Real Estate SRL, SC Best Recovery SRL Iaşi, SC Gir Forrest SRL, SC GA&Premium SRL şi SC RNCC Consulting SRL Braşov. Prin societatea GIR Forrest, deputatul derulează şi un contract de finanţare nerambursabilă în valoare de 195.100 de euro prin intermediul MADR - Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Chirilă mai figurează şi ca membru inactiv al CECAR Constanţa şi la Camera Consultanţilor Fiscali. Senatorul PSD Nicolae Moga este şi el acţionar în SC Tracon SRL Brăila şi în Sigma Trading SA Constanţa, deputatul liberal Gheorghe Dragomir este asociat la SC Halmiris Trade SRL, iar fiul său - acţionar la SC Histria Industry SRL derulează un contract de furnizare cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în valoare de 285.714 euro, suma reprezentând valoarea contractului de achiziţie de utilaje agricole. Şi deputatul PSD Eduard Martin este unul din oamenii de afaceri din Parlament. Martin este acţionar la Polaris M Holding, Edmon Company şi GMG Management. De asemenea, deputatul este vicepreşedinte în Volei Club Municipal Tomis, Tenis Constanţa, Asociaţia Judeţeană de Volei şi Asociaţia Română de Salubritate. La final, dar nu cea din urmă, am lăsat-o pe femeia de afaceri Antonella Marinescu, deputat PSD. Politicianul de gen feminin este asociat în SC Grand SRL, S Mobigrand SRL, SC Grandpact SRL, SC Camas Diving SRL şi în acelaşi timp deţine şi calitatea de membru în Consiliul Director al Volei Club Constanţa, precum şi calitatea de membru fondator.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii