Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Păi ce facem, desfiinţăm Sănătatea sau ce?” Nicuşor Constantinescu, deranjat de anunţul lui Nicolaescu

ro

13 Mar, 2013 00:00 1641 Marime text
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, continuă să atace Guvernul USL. De această dată, ministrul liberal al Sănătăţii Eugen Nicolaescu a devenit ţinta atacurilor şefului CJC. Demnitarul a anunţat, ieri, că în perioada următoare vor fi desfiinţate direcţiile de sănătate publică judeţene (DSP) şi casele judeţene de asigurări de sănătate (CJAS), fără nicio dezbatere publică prealabilă.
Şeful CJC a criticat dur anunţul făcut de ministrul liberal al Sănătăţii, susţinând că ideea de desfiinţare nu face parte din programul de guvernământ al USL. „Este iarăşi o declaraţie pe care eu nu o înţeleg pentru că repet, programul naţional de guvernare al Guvernului Ponta, al Guvernului USL prevede ca primă chestiune descentralizarea şi nu desfiinţarea. Descentralizarea nu înseamnă desfiinţare. Descentralizarea înseamnă descentralizarea de competenţe, trecerea sub ordinea autorităţilor locale, municipale, orăşeneşti, judeţene şi viitor regionale, a competenţelor şi a structurilor aferente în subordinea lor, după care Guvernul rămâne cu rolul de a stabili programele naţionale şi de a verifica şi controla dacă autorităţile cărora li s-au descentralizat competenţele îşi fac treaba şi să-şi ia măsurile legale care se impun”, a afirmat şeful CJC. Potrivit lui Nicuşor Constantinescu, declaraţia cu desfiinţarea direcţiilor de sănătate şi a caselor de sănătate,
„este o declaraţie similară cu centralizarea spitalelor, centralizarea salvărilor”. Preşedintele CJC îi va cere joi socoteală ministrului pentru cele afirmate. „Chiar nu înţeleg această poziţie şi chiar o să încercăm la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România să-l întrebăm pe domnul ministru ce înseamnă aceste declaraţii care se situează în afara programului de guvernare al USL. Nu poţi să spui desfiinţez casele de sănătate, poţi să spui le trec în subordinea consiliilor judeţene, cu finanţarea proporţională pe numărul de asistaţi şi de cheltuieli sociale asigurate de judeţul respectiv. Deci descentralizezi casa de asigurări de sănătate la nivelul viitoarelor regiuni, dar nu le desfiinţezi şi nu pui nimic în loc. Păi ce facem, desfiinţăm Sănătatea sau ce?”, s-a întrebat retoric şeful CJC.

„Aceste discuţii ale lui Nicolaescu s-a făcut în afara şedinţei de guvern”

În privinţa regrupării celor 40 de case regionale împreună cu DSP-urile, în 8 instituţii regionale, Nicuşor Constantinescu a precizat că nu s-a stabilit nimic în acest sens la nivelul Guvernului şi că această regrupare este doar o idee. „Nu se desfiinţează (n.r. casele de sănătate şi direcţii de sănătate) şi se fac opt mamuţi. Aceasta este cel puţin o comunicare eronată cu mass-media şi cu cetăţenii”, a afirmat Nicuşor Constantinescu.
Potrivit şefului CJC „aceste discuţii ale lui Nicolaescu s-au făcut în afara şedinţei de guvern a României şi au fost făcute fără acceptul nimănui, fiind opiniile şi ideile dumnealui probabil degenerate din dorinţa de a ieşi în faţă”. 
Nicuşor Constantinescu a afirmat şi că „direcţiile de sănătate publică trebuie să treacă la nivelul consiliilor judeţene care vor exista în continuare”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii