Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ora de iarnă 2017 Ultima duminică din luna octombrie, cea mai lungă zi din an. Cum ne afectează

ro

28 Oct, 2017 00:00 2905 Marime text
Trecerea la ora de iarnă 2017 se face în noaptea dintre 28 octombrie și 29 octombrie 2017 (sâmbătă spre duminică), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4.00 a dimineții de 29 octombrie 2017 devine ora 3.00.
 
Trecerea la ora de iarnă înseamnă ca vom dormi mai mult cu o oră, ceasurile fiind date înapoi. Astfel, duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.
Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. În țara noastră, sistemul a fost instaurat în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie.
 
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.
 
Potrivit specialiștilor, schimbarea orei poate avea efecte semnificative asupra sănătăţii, perturbările pot tulbura nu doar somnul, ci pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea şi stările de dispoziţie. Pentru a diminua cât mai mult efectele, specialiştii recomandă să mergem la culcare cu o oră mai târziu.
 
Schimbarea orei poate crea senzația de oboseală şi irascibilitate și poate accentua stările de depresie. De asemenea, stresul şi anxietatea pot apărea din cauza întunericului şi a frigului. Persoanele cărora le place rutina sunt cele mai stresate, pentru că trecerea la ora de iarnă le dă peste cap obiceiurile zilnice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii