Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ONG Mare Nostrum Peste 200 de oameni, pe faleza Cazinoului, cu prilejul Green Week

ro

09 Jun, 2021 20:34 1107 Marime text
  • Primul eveniment fizic al ONG Mare Nostrum după o pauză de 2 ani a reușit să adune peste 200 de oameni pe faleza CAZINO din Constanța. 

Aceștia s-au oprit să afle detalii despre ce pot face pentru a avea #plajecurate. Scopul evenimentului a fost de a atrage atenția, odată în plus, asupra problemei deșeurilor marine și a poluării apelor. Evenimentul s-a desfășurat sub egida European Maritime Day in my country și Green Week Partner Events

Pe data 4 iunie, constănțenii și turiștii care au fost pe faleza CAZINO au avut parte de o surpriză: plase de pescuit abandonate cu mesaje demne de luat în seamă, expoziție de panouri cu tipurile de deșeuri de pe plajele românești și panouri „vorbitoare”, care au oferit informații despre flora și fauna din Marea Neagră. Totul s-a desfășurat în cadrul evenimentului GREEN WEEK, organizat de ONG Mare Nostrum.

Panourile cu alternative eco, cele mai apreciate

Foarte mulți dintre constănțeni și turiști s-au oprit să citească informațiile de pe panourile ONG Mare Nostrum, în care se prezenta povestea deșeurilor și modul în care putem schimba perspectiva, responsabil și durabil:

„Sunt cu un grup de prieteni străini și am ieșit să ne plimbăm pe faleză. Au văzut panourile și m-au întrebat despre ce este vorba. Le-am tradus toate informațiile de pe panouri și au rămas surprinși, pentru că nu știau de unele aspecte trecute acolo. Am stat vreo 30 de minute să le citim și să aflăm cum putem fi mai responsabili. Apoi a venit un panou vorbitor, care ne-a oferit toate detaliile de care aveam nevoie. Interesantă experiență!”, povestește A., o tânără venită la Constanța pentru câteva zile.

Copiii, fascinați de rama foto mobilă

Peste 30 de copii au imortalizat momentul trecerii lor la Green Week, făcând o poză cu rama foto mobilă, realizată de voluntarii ONG Mare Nostrum în cadrul proiectului #supereroiilaculuităbăcărie. În același timp, au primit informații esențiale despre ce pot face ei pentru a menține #plajecurate, de la voluntarii ONG Mare Nostrum.

Expoziția de plase abandonate a stârnit multe întrebări

Plasele abandonate reprezintă tot un deșeu, destul de des întâlnit în Marea Neagră și nu numai. Acestea reprezintă o problemă globală, pentru care nu există suficient de multe reglementări legale/ administrative. Pentru această ediție de GREEN WEEK, am ales să realizăm o expoziție de plase abandonate, cele pe care le-am ”pescuit” de pe porțiunile de plajă ale litoralului românesc, aduse fiind de ape.

Alături de alte echipamente de pescuit, acestea reprezintă 27% din totalul deșeurilor marine, fiind o problemă care se regăsește la nivel global. Pentru a reduce cantitatea de deșeuri înregistrate și pentru a crește gradul de conștientizare în rândul grupurilor țintă, ONG Mare Nostrum, alături de PETROM au luat inițiativa într-un proiect inedit pentru Marea Neagră!



Proiectul se numește “Criminalul” tăcut din Marea Neagră – Plasele de pescuit abandonate și are ca scop reducerea deșeurilor din zona românească a Mării Negre.

„Foarte mulți turiști străini au fost interesați de informațiile prezentate de noi, cee ace ne bucură. O mare parte dintre ei au făcut și donații pentru campania noastră, înțelegând importanța acesteia. Constănțenii prezenți pe faleză au avut și ei foarte multe întrebări și au fost fascinați de panourile noastre vorbitoare, deghizate în voluntarii ONG Mare Nostrum. Ne-am bucurat să vedem și foarte mulți tineri interesați de evenimentul nostru Green Week, un semn clar pentru noi că lucrurile încep să se miște în direcția bună”, spune Anca Maria Gheorghe, coordonator eveniment.


Panouri vorbitoare

Voluntarii ONG Mare Nostrum s-au pregătit special pentru acest eveniment și au creat panouri mobile, pe care le-au purtat în aria de desfășurare a evenimentului, răspunzând curiozităților și întrebărilor tuturor celor care au trecut prin zonă. Panourile au fost realizate de voluntarii ONG Mare Nostrum.

Această ediție de GREEN WEEK se desfășoară sub umbrela European Maritime Day in my country și Green Week Partner Event, lansate de Comisia Europeană

Green Week este un eveniment anual internațional, pe care ONG Mare Nostrum îl punctează prin activități prietenoase cu mediul în prima săptămână din luna iunie.

Green Week se desfășoară în săptămâna de început de iunie, săptămână în care ONG Mare Nostrum organizează evenimente ce vin să tragă semnale de alarmă asupra tuturor problemelor ce țin de mediul înconjurător și utilizarea rațională a resurselor, dar mai ales de conservarea ecosistemului marin.

Eveniment susținut de OMV Petrom.

Sursă foto: ONG Mare Nostrum
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii