Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Olandezii de la Van Oord, la raport „Digul submers din Tomis Nord este gata“ (galerie foto) (document)

ro

24 Sep, 2014 00:00 11938 Marime text
Eroziunea costieră din zona de litoral a Mării Negre de pe teritoriul Românie a devenit un risc pentru mediu, fenomenul manifestându-se pe diferite trepte de intensitate de-a lungul celor aproximativ 240 de kilometri măsuraţi de la nord la sud, de la braţul Chilia şi până la Vama Veche.
 
Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, sectoarele cele mai afectate de fenomene de eroziune sunt Mamaia, Tomis, Eforie, Tuzla, Olimp - Venus, Saturn - Mangalia, 2 Mai - Vama Veche. Eroziunea cea mai accentuată se manifestă în staţiunea Mamaia, unde se estimează o retragere a liniei ţărmului de circa 40 de metri în următorii 20 de ani. Multe dintre digurile şi consolidările de la poalele falezelor prezente de-a lungul coastei Mării Negre sunt în stare proastă şi tot mai ineficiente din cauza atacului valurilor. Ieri, în cadrul unei conferinţe, Van Oord Dredging and Marine Contractors BV a prezentat stadiul lucrărilor din cadrul proiectului „Protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre“. La eveniment au fost prezenţi: Marius Stamat, Johannes Hafkenscheid şi Alexandru Matei - din partea Van Oord, Hristu Uzun - din partea ABADL, Ionela Adam - din partea Romair Consulting SRL.
Potrivit managerului de proiect, Marius Stamat, lucrările executate de Van Oord Dredging And Marine Contractors BV constau în construirea unor diguri sparge-val emerse, a unor diguri sparge-val submerse, precum şi în extinderea plajei prin înnisipare în Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord.

 Diguri submerse, diguri emerse şi plaje reînnisipate


 „În cadrul lucrărilor, vor fi executate diguri submerse, diguri emerse legate la ţărm şi înnisipate plaje. Pentru digurile submerse vor fi folosite 243.000 de tone de piatră, pentru digurile emerse, 699.000 de tone de piatră şi pentru înnisipare plaje - 3,7 metri cubi de nisip. Pentru lucrări se vor folosi excavatoare pe uscat, nava cu plasare laterală a pietrei SSDV Frans, excavator plutitor Razende Bol, gabare, remorchere, dar şi o dragă auto-refulantă Utrecht“, a declarat Marius Stamat. Potrivit acestuia, în zona Tomis Nord au fost executate trei diguri emerse. Urmează să fie realizat şi un dig submers, iar pentru lucrările de înnisipare, vor fi folosite 810.000 de metri cubi de nisip. Alte două diguri emerse şi un dig submers vor fi realizate în zona Tomis Centru. Tot aici se vor folosi pentru înnisipare de plaje 600.000 de metri cubi de nisip. De asemenea, în zona Tomis Sud se vor realiza trei diguri emerse şi unul submers. Pentru lucrările de înnisipare din această zonă, va fi nevoie de 775.000 de metri cubi de nisip. Lucrările realizate în zona Eforie Nord cuprind trei diguri emerse, trei diguri submerse, iar pentru înnisiparea plajelor se vor folosi 1.150.000 de metri cubi de nisip. „La ora actuală, digul submers din Tomis Nord este gata. Digurile emerse vor fi gata în luna ianuarie 2015, iar plaja va fi înnisipată în luna decembrie a acestui an“, a mai spus Marius Stamat.

 Cum se face reînnisiparea plajelor

 Pentru proiectul de reabilitare a plajelor din zona Constanţa, mai multe plaje adiacente municipiului trebuie reînnisipate. Nisipul care va fi utilizat în acest scop a fost găsit în două zone de extracție din vecinătatea municipiului. Perimetrul de împrumut pentru dragarea depozitelor de nisip în vederea relocării este situat în apele teritoriale româneşti, pe platoul continental, în două zone: zona nord, în suprafaţă de 2.26 km2, şi zona sud, în suprafaţă de 2,84 km2. Adâncimea apei în zona perimetrului de împrumut este de aproximativ 27 de metri, iar distanţa de la ţărm este de 1.500 de metri. Nisipul va fi adus de la draga auto-refulantă Utrecht până la mal prin tubulaturi submarine. În prezent, la realizarea lucrărilor lucrează 80 de persoane, însă numărul acestora va creşte în momentul demarării lucrărilor de înnisipare a plajelor. În urma acestora, plaja va avea o lăţime de cel puţin 60 de metri în orice punct de-a lungul coastei, în zona Tomis Nord.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nisiparii de la Nisipuri SA 24 Sep, 2014 10:44 Cred ca olandezii vor avea dificultati, sa intinda 3,7 metri cubi de nisip pe 2,26 kilometri patrati de plaja.