Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:55 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oamenii lui Mazăre, în continuare pe funcţii Comunitatea portuară cere revocarea CA-ului şi a conducerii Portului Constanţa

ro

17 Feb, 2015 00:00 2459 Marime text
Scandalul referitor la conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) pare departe de a se termina. Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar“ Constanţa şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP) solicită Ministerului Transporturilor revocarea întregului Consiliu de Administraţie al CNAPMC, „având în vedere faptul că acesta a fost desemnat în mod nelegal, cu încălcarea prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporatistă a întreprinderilor publice“. „Operatorul Portuar“ şi FNSP amintesc aici că, prin decizia lor din 16 octombrie 2014, judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) admiteau o excepţie de neconstituţionalitate a Legii 216/2008, prin care un pachet de 20% din acţiunile deţinute de stat la CNAPMC a fost transferat, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal Constanţa. Cu alte cuvinte, ca urmare a dispoziţiilor Deciziei nr. 574 din 16 octombrie, Consiliul Local Constanţa şi-a pierdut calitatea de acţionar al Portului Constanţa, fără a mai avea posibilitatea de a participa la nivel decizional în activitatea curentă de administrare a companiei.

„În consecinţă, având în vedere efectele imediate şi directe ale dispoziţiilor Curţii Constituţionale a României, respectiv încetarea calităţii de membru în CA a reprezentantului Consiliului Local, dar şi disfuncţionalităţile constatate şi reclamate în mod constant de către operatorii portuari, privind actul de administrare, lipsa unei viziuni clare, a unei strategii viabile a activităţilor desfăşurate în perimetrul portuar, Organizaţia Patronală «Operatorul Portuar» Constanţa alături de FNSP solicită revocarea atât a mandatului administratorilor, cât şi a întregii conduceri executive a CNAPMC“.

În aceeaşi ordine de idei, cele două entităţi îşi exprimă disponibilitatea, „în calitate de părţi direct interesate în buna administrare a portului“, să sprijine procedura de recrutare şi selecţie a noii echipe manageriale.

Amintim că, deşi decizia CCR datează din 16 octombrie 2014, George Daniel Papari, consilier PSD în Consiliul Local Municipal Constanţa şi director al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, este în continuare membru al Adunării Generale a Acţionarilor CNAPMC, în calitate de reprezentant al CLM Constanţa.

De asemenea, Marcela Frigioiu, directorul financiar al Primăriei Constanţa, este în continuare reprezentant al municipalităţii în Consiliul de Administraţie al CNAPMC. Asta deşi Adunarea Generală a Acţionarilor, organul suprem de conducere al CNAPMC, s-a reunit în două şedinţe de la începutul acestui an, anume pe 23 şi pe 30 ianuarie, fără a lua însă o decizie referitoare la cei doi reprezentanţi ai administraţiei publice locale constănţene.

 Ce spune CNAPMC

Facem menţiunea că am solicitat un punct de vedere de la Valeriu Ionescu, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Prin intermediul unui răspuns în scris, acesta a menţionat: „Sunt instituţii abilitate să verifice dacă s-a respectat procedura desemnării Consiliului de Administraţie şi pot stabili legalitatea acestuia.“

Pe de altă parte, potrivit directorului general al CNAPMC, faptul că CLM Constanţa nu mai e acţionar în Portul Constanţa „rezultă din menţiunile înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, CNAPMC, împreună cu acţionarii valizi, procedând la efectuarea tuturor demersurilor legale, în acest sens“. Valeriu Ionescu face, de asemenea, următoarea precizare: „Calitatea de acţionar în companie trebuie tratată distinct de calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al aceleiaşi companii“. „Dacă, în primul caz, calitatea de acţionar era reglementată de o lege declarată neconstituţională, în cel de-al doilea caz, suntem în prezenţa unui contract de mandat supus prevederilor legale în vigoare“, se mai arată în răspunsul semnat de Ionescu, dar şi de directorul comercial al companiei, George Vişan.

Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte participarea la nivel decizional în activitatea curentă de administrare a companiei, conducerea CNAPMC consideră că „este atributul exclusiv al acţionarilor să stabilească persoanele care pot fi mandatate la acest nivel“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii