Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O lună de la încheierea contractului Prima săptămână de lucrări - „Structura de rezistenţă a Cazinoului nu este afectată“

ro

24 Jan, 2020 00:00 5529 Marime text

„Structura de rezistenţă a Cazinoului nu este afectată“. Este declaraţia arhitectei Constanţa Carp, specialistul ce realizează proiectul pentru reabilitarea simbolului Constanţei. La circa o săptămână de la deschiderea oficială a lucrărilor de consolidare şi restaurare a Cazinoului, lucrurile se pun în mişcare pentru bătrânul edificiu ce veghează Marea Neagră. Contactată telefonic, arhitecta Constanţa Carp ne-a declarat că, la momentul de faţă, se lucrează la proiectul de consolidare şi restaurare.
 
„În prezent, ne ocupăm şi cu lucrurile organizatorice, avem întâlniri de corelare între proiectant şi executant. Ne întâlnim cu echipa ce va executa proiectul, coordonată de domnul inginer Petre Badea, de la Aedificia Carpaţi, şi facem toţi paşii pe care îi presupune această etapă“, ne-a declarat arhitectul.
 
La circa o lună de când a fost semnat contractul pentru reabilitarea Cazinoului şi la o săptămână de la începerea oficială a lucrărilor, bătrânul edificiu, reintrat în atenţia colectivă după ani întregi de neglijare, îşi aşteaptă cuminte şi răbdător renaşterea. În zilele scurse de la data începerii oficiale a lucrărilor, respectiv 15 ianuarie (de Ziua Culturii), Cazinoul şi-a deschis generos porţile pentru specialiştii veniţi să-l readucă la viaţă.
 
Şi chiar dacă edificiul nu este momentan înconjurat de schele, chiar dacă cei ce trec pe lângă Cazino nu văd încă oamenii la lucru, nu înseamnă că viaţa de şantier, cu etapele organizatorice, cu întâlnirile de punere de acord şi tot ce presupune aceasta, nu a început să forfotească pentru Cazino şi salvarea sa.
 

„Cazinoul nu este în stare de colaps“

 
„Am reuşit să obţinem o scanare 3D a întregului edificiu, care ne este de mare folos în această etapă. Vă pot spune că în timpul acesta lucrăm la proiect, mai ales că avem nişte termene clare de respectat. Ce vreau să subliniez este faptul că structura de rezistenţă a Cazinoului nu este afectată, lucrurile nu sunt aşa de grave la Cazino cum pot părea la o primă vedere unui nespecialist. Cazinoul nu este în stare de colaps, clar. Iar noi lucrăm oricum să punem la punct şi consolidarea sa. Începem cu lucrările de consolidare, facem şi tot ce ţine de instalaţii, de înlocuirea lor şi tot ce presupune acest capitol“, ne-a declarat arhitecta Constanţa Carp.
 
Totodată, aceasta ne-a precizat că echipa ce se ocupă de Cazino ţine legătura şi cu arhitectul constănţean Radu Cornescu, ce urmăreşte îndeaproape progresele efectuate pentru salvarea monumentului. „La acest moment, chiar dacă nu sunt schelele ridicate în jurul Cazinoului, să ştiţi că au loc întruniri organizatorice, de specialitate, de corelare între proiectant şi executant. Vor fi puse şi schelele, nu va mai dura mult. Însă toate lucrurile trebuie să se întâmple la timpul lor, pentru ca totul să decurgă conform planului“, a adăugat arhitecta.
 
Constanţa Carp este asociatul unic şi 
administratorul societăţi de arhitectură Remon Proiect SRL, înfiinţată în 1991. Recent, societatea a semnat, în parteneriat cu alte firme, contractul pentru restaurarea Castelului Corvinilor din Hunedoara.
 
Pentru a reveni la Cazinoul din Constanţa, amintim că etapa de proiectare durează trei luni, ce se scurg începând de la data oficială a deschiderii lucrărilor, respectiv 15 ianuarie. Astfel, dacă totul merge conform planului, proiectarea se va încheia în jurul datei de 15 aprilie, fiind urmată de etapa de execuţie a proiectului, pentru care sunt alocate 24 de luni. Valoarea totală a contractului pentru restaurarea Cazinoului este de 56.627.697,09 lei şi a fost adjudecat în urma licitaţiei de asocierea Aedificia Carpaţi SA (lider de asociere) & Remon Proiect SRL & Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL.


 
Sursa foto: Facebook / Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei
 
Citeşte şi:
 
„Îl putem salva şi o vom face. Va străluci“ Ziua în care Cazinoul a fost pus deasupra tuturor orgoliilor
 

LIVE TEXT Ziua începerii oficiale a lucrărilor. Cazinoul va fi predat CNI (galerie foto)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Petre 03 Apr, 2020 15:25 Azi 03.04.2020,primarul a semnat autorizația de construcție, d'acum nu mai aveți nici un motiv să nu vă apucați de treabă ...la acest edificiu( Cazinou C- ta).