Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:49 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O icoană semnată de părintele Arsenie Boca, raritate absolută, a fost vândută cu 17.000 de euro

ro

09 Dec, 2021 10:27 1948 Marime text
Icoana pe glajă "Maica Domnului Îndurerată", semnată de părintele Arsenie Boca, a fost adjudecată, miercuri seară, pentru 17.000 de euro la Licitaţia de Crăciun - Artă Sacră organizată de Artmark.




Este vorba despre o raritate absolută: Icoana pe glajă, „Maica Domnului Îndurerată", oferită de părintele Arsenie Boca părintelui Ieronim Grovu de la Sâmbăta de Sus (poreclit „Starețul”), purtând pe verso dedicația și semnătura lui Arsenie Boca, datate 25 august 1945.





În pictarea icoanei a fost folosită tempera și foiță de aur pe glajă, ramă băițuită, decorată cu pieptenele 50 x 44 cm. 





Icoana, realizată într-un atelier din Scheii Braşovului, este datată 25 august 1945 şi a fost oferită de părintele Arsenie Boca părintelui Ieronim Grovu de la Sâmbăta de Sus (poreclit "Stareţu"). Pe spatele icoanei de colecţie se regăseşte mesajul scris de Arsenie Boca:
 

"Părintelui Ieronim Grovu ("Stareţu"). Dar de la credincioşii de la Mănăstirea Brâncoveanu, mult a ostenit şi mai are", urmată de semnătura părintelui.


Potrivit Artmark, cu cinci ani înainte de a semna icoana, Arsenie Boca a declanşat la Sâmbăta de Sus ceea ce s-a numit "mişcarea de reînviere duhovnicească", scrie agereps.ro. 




Părintele Ieronim Grovu a fost conducătorul lucrărilor de restaurare de la Mănăstirea de la Sâmbăta şi cel care a dus o corespondenţă cu Arsenie Boca, chemându-l de la Prislop înapoi la Sâmbăta.



Sursa foto: Facebook/ Artmark 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii