Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu-i deloc rău să fii manager la ACN! Dan Pelcinschi, proprietar de tablouri în valoare de sute de mii de euro (document)

ro

17 Jul, 2014 00:00 7429 Marime text
Atunci când copiii sunt mici, cei mari îi întreabă adesea, în glumă, ce şi-ar dori „să se facă“ atunci când vor fi mari. Mulţi răspund doctor, fotbalist, prinţesă sau profesoară. Dacă aş fi în locul lor, acum, aş răspunde că vreau să fiu director la Administraţia Canalelor Navigabile (ACN). Din câte am putut observa, ACN rămâne una dintre cele mai bogate instituţii constănţene subordonate Ministerului Transporturilor. Acest lucru transpare din declaraţiile de avere ale unor foşti sau actuali directori din cadrul companiei de stat.

Recent, pe rolul Tribunalului Constanţa, am descoperit un nume familiar: Dan Pelcinschi. Acesta, în calitate de reclamant, cheamă la judecată Statul Român prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA - Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, dar şi Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, pentru o expropriere (în traducere, acest lucru ar putea să însemne că reclamantul solicită instanţelor trecerea unei proprietăţi - teren sau construcție - în proprietatea statului pentru nevoi de interes public şi acordarea unei despăgubiri). Acest proces ne demonstrează că fostul director general adjunct al ACN deţine în proprietate ceva de care statul român este direct interesat. Aşadar, am deschis declaraţia de avere pe care Dan Pelcinschi a publicat-o pe site-ul ACN la 11 iulie 2014 şi nu mică ne-a fost mirarea când am văzut că acesta are cu ce se lăuda.

Tablouri de peste 200.000 de euro

Fostul director general adjunct, căci se menţionează că a ocupat această funcţie până la data de 11.07.2014, Dan Pelcinschi, a câştigat, anul trecut, 20.697 (moneda nu este precizată, probabil lei) de la compania ACN Constanţa.
De la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (APMC), din funcţia de inginer tehnolog, a încasat un salariu de 15.600 (la fel, moneda nu este precizată, probabil lei), iar soţia sa, Ruxandra, a câştigat, ca jurist la Radionav, 9.600 (probabil lei).
Adjunctul are însă venituri impresionante la categoria „bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi cult“. Pelcinschi deţine tablouri a căror valoare este estimată la 200.000 de euro, acumulate vreme de 20 de ani, până în 2014; bijuterii de familie (1974 - 2013) a căror valoare estimată este de 25.000 de euro şi ceasuri de colecţie (2000 - 2005), cu o valoare de 40.000 de euro. Însumând valoarea acestor bunuri, rezultă suma de 265.000 de euro.

Partener de afaceri cu defunctul Viorel Vălimăreanu

În Agigea, Dan Pelcinschi declară că deţine, din 2004, în urma unui contract de vânzare-cumpărare, o treime din suprafaţa totală de 22.850 (probabil metri pătraţi) a unui luciu de apă. Nici la capitolul „clădiri“ nu îi putem plânge de milă, întrucât acesta deţine câte o jumătate din două apartamente în Constanţa, achiziţionate în 2008 şi în 1999. Cele două proprietăţi cumpărate au o suprafaţă de 437 (probabil metri pătraţi), respectiv 80,76 (probabil aceeaşi unitate de măsură). Dan Pelcinschi nu declară niciun autoturism şi nici datorii.

În declaraţia de interese, se menţionează calitatea de membru PNL Constanţa şi cea de „preşedinte de organizaţie“. În acelaşi document, el precizează că deţine părţi sociale în cadrul SC Diart Trade SRL din Constanţa şi al SC Super Bonus L.V., tot din Constanţa. Aceasta din urmă apare ca fiind deţinută de Pelcinschi împreună cu Luigi Cioranu, Constantin Chicheanu, cunoscut afacerist constănţean, dar şi cu Viorel Vălimăreanu, celebrul afacerist care, la începutul anului, a decedat în urma unui incendiu izbucnit la propria maşină.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii