Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Năvodari, Brăila, Mioveni şi Buzău vor îmbrăca, azi, haine cernite Cei patru salvatori, morţi în accidentul aviatic de pe Siutghiol, conduşi în ultima misiune (galerie foto)

ro

18 Dec, 2014 00:00 4713 Marime text

Patru familii răpuse de durere. Patru copii rămaşi orfani. Părinţi care îşi vor conduce pe ultimul drum copiii. Comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, căpitanul comandor Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton sunt cei patru salvatori care au plecat spre ceruri. Patru vieţi au fost curmate tragic în accidentul de luni seara, 15 decembrie, când un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol. La 12 ore de la producerea accidentului, pilotul, copilotul, medicul şi asistenta medicală au fost oficial declaraţi decedaţi. Sicriele cu trupurile neînsufleţite ale celor patru persoane care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs pe Siutghiol au fost duse în localităţile natale ale victimelor, unde au fost depuse la biserici.

Petre Cătuneanu va fi înmormântat azi, la Cimitirul Eroilor din Buzău.


Elicopterul prăbuşit în Lacul Siutghiol era pilotat de comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Comandorul Petre Corneliu Cătuneanu, în vârstă de 47 de ani, era originar din Buzău, iar soţia sa este profesor la Liceul pentru nevăzători din Buzău. Au o fiică, Miruna, studentă la SNSPA. Bărbatul a fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne timp de zece ani. Mai mult, acesta avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care 2.000 pe tipul de elicopter cu care s-a prăbuşit. A salvat zeci de oameni în misiunile sale. „Ţi-ai dat viaţa pentru ce iubeai mai mult: să zbori şi să salvezi vieţi. Tu eşti eroul meu. Dumnezeu să te ierte!”, a scris, cu durere, singura fată a pilotului, o tânără de 20 de ani. Trupul neînsufleţit al pilotului va fi înmormântat la Cimitirul Eroilor din Buzău, cu onoruri militare. Sicriul cu trupul neînsufleţit al pilotului Petre Cătuneanu a fost dus, marţi noapte, la Buzău, fiind depus la capela Bisericii „Sfântul Ştefan” din oraş, unde a fost purtat pe braţe de jandarmi.

Copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani, provenea din Mioveni - Argeş, fiind desemnat, recent, cetăţean de onoare al oraşului său. Era căsătorit şi avea un copil de 10 ani. Şi-a dedicat viaţa zborului şi salvării celor aflaţi în pericol şi avea la activ 1.600 de ore de zbor. Primăria oraşului Mioveni a declarat două zile de doliu în semn de respect pentru cetăţeanul de onoare căzut în slujba semenilor. Căpitan comandorul Ginel Claudiu Crăcănel a fost dus şi el în localitatea natală - Mioveni. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus la Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel”, iar funeraliile vor avea loc azi. Primarul din Mioveni a declarat doliu în zilele de 17 şi 18 decembrie.
 
Medicul Laura Vizireanu, de 39 de ani, era căsătorită cu comisarul-şef Mircea Vizitiu, fost şef al IPJ Brăila. Cei doi au un băieţel, Andrei, de 9 ani. Laura Vizireanu va fi înmormântată, azi, la Brăila, oraşul său natal, de unde a plecat pentru a salva sute de vieţi. Laura Vizireanu şi-a iubit meseria şi şi-a dedicat viaţa salvării celor pentru care SMURD-ul reprezenta ultima şansă. Crăciunul de anul trecut l-a petrecut „la înălţime” şi la propriu şi la figurat, zburând cu elicopterul SMURD pentru a salva viaţa unei femei grav accidentate. Îşi iubea la nebunie fiul. „Acum 9 ani, a venit pe lume minunea mea. Mica mea minune (cum îmi place să îl alint), care îmi înseninează zilele, care îmi redă zâmbetul atunci când sunt tristă, care îmi oferă iubire necondiţionat. La mulţi ani, pitic!!!!! Mama te iubeşte şi îţi doreşte să fii sănătos şi să ai parte de multă fericire şi împliniri”, scria Laura Vizireanu, pe 21 octombrie anul acesta, pe contul său de Facebook.
 
Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton, de 38 de ani, îşi pierduse, acum 11 ani, soţul bolnav de cancer şi era mama unei copile de 13 ani, Alexia. Îşi refăcuse viaţa alături de Cristian Ciortan, cu care se logodise. Suferinţa a îngenuncheat familia asistentei Gabriela Camelia Harton. Înainte să urce în elicopter, femeia aflase că era însărcinată. Cu 20 de minute înainte să se prăbuşească în Lacul Siutghiol, îi trimisese un mesaj iubitului ei, căruia tocmai îi dăduse vestea că vor fi părinţi. Sicriul cu trupul neînsufleţit al asistentei medicale Camelia Gabriela Harton a fost depus, marţi, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, unde a rămas până ieri şi unde a fost vegheat de rude, prieteni şi colegi de la SMURD. Ieri, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost dus la Năvodari, localitatea natală a femeii. Camelia Harton va fi înmormântată azi, la Cimitirul Central din Năvodari, iar ceremonia religioasă va fi oficiată de Arhiepiscopul Tomisului. Administraţia locală din Năvodari a precizat, prin intermediul viceprimarului Florin Chelaru, că Gabriela Harton va fi declarată, post mortem, cetăţean de onoare al oraşului.

 Mesaj de condoleanţe, transmis de Arhiepiscopul Tomisului

 Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a transmis următorul mesaj familiilor celor patru victime: „Tragedia produsă de căderea elicopterului SMURD în Lacul Siutghiol provoacă o durere copleşitoare, care ne înduioşează pe toţi până la lacrimi şi ne determină să simţim suferinţa şi chinul acelor oameni care au strigat după ajutor şi noi, semenii lor, am fost neputincioşi. În acelaşi timp, tragedia trebuie să ne dea învăţăminte, să fim mai pregătiţi, să îi ajutăm mai prompt pe semenii noştri în astfel de momente cumplite. Îi vom purta pe aceşti eroi mereu în rugăciuni, îi vom avea permanent scrişi în pomelnicul bisericilor noastre şi, mai ales, în inimile noastre. Aducem sincere condoleanţe familiilor îndoliate, un cuvânt de mângâiere pentru faptul că au murit la datorie, voind să salveze vieţi. Dumnezeu să-i ierte, să-i odihnească în locaşurile Sale, iar pe noi să ne ţină treji, să-i pomenim ca pe nişte eroi şi iubitori de semeni, care au fost de gardă în slujba oamenilor. De aceea, îi îmbrăţişăm cu dragostea rugăciunilor pe ei, pe cei care îi plâng şi au rămas îndureraţi. Dumnezeu să le trimită o rază de lumină, de nădejde şi de dragoste, purtând credinţa cea vie şi rugăciunea cea curată a noastră, a celor ce suferă atât de greu pierderea celor ce s-au săvârşit în regretatul accident. Dumnezeu să-i odihnească!”.

Reamintim că cei patru salvatori şi-au pierdut vieţile în accidentul de luni seara, 15 ianuarie, când elicopterul SMURD în care se aflau s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii