Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Musulmanii din România avertizează - „Modificaţi cât mai repede legislaţia, ca să nu avem parte de incidente nedorite!“

ro

26 Nov, 2015 00:00 6477 Marime text


Muftiul Iusuf Muurat reclamă prezenţa din ce în ce mai numeroasă în ţara noastră a unor misionari religioşi care predică în moschei şi geamii neavizate de Secretariatul de Stat pentru Culte. Este vorba despre o altă abordare a islamului decât cea tradiţională. În plus, numai în Bucureşti ar exista cel puţin 16 lăcaşuri de cult şi şase fundaţii musulmane care nu au avize de la Muftiat, singura instituţie recunoscută oficial de stat ca reprezentant al comunităţii musulmane din România. În acest context, Iusuf Muurat spune că misionarii veniţi în ultima perioadă la noi în ţară provin din Franţa, Marea Britanie şi Germania. Muftiul spune că a discutat acest subiect la începutul anului cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti. Liderul comunităţii musulmane avertizează că la Secretariatul de Stat pentru Culte nu mai funcţionează nicio comisie care să avizeze înfiinţarea de lăcaşuri de cult. O asemenea comisie a existat până acum doi ani.

Muftiul, dezamăgit de reacţia unor instituţii care au ca scop asigurarea securităţii statului

„Am fost profund afectaţi de ceea ce s-a întâmplat la Paris atât la începutul acestui an, cât şi în urmă cu câteva zile. Noi suntem musulmani, suntem născuţi şi crescuţi aici, în Dobrogea, şi nu vrem să fim blamaţi pentru ceea ce s-a întâmplat acolo. Eu sunt convins că în România nu vor fi asemenea atentate ca în Paris, dar este mai bine să suflăm şi în iaurt, cum se spune. E necesară reglementarea anumitor legi pentru a preveni orice probleme pe viitor. Există în continuare fundaţii care se înfiinţează după ce obţin aviz că pot desfăşura activităţi culturale dar, ulterior, ele desfăşoară şi activităţi religioase, cu toate că nu au aviz şi astfel de activităţi. În momentul de faţă, chiar şi în Constanţa există două geamii care funcţionează fără a avea avizul Cultului Musulman din România. Una se află în zona Delfinariu, iar cealaltă, în zona Gării. Noi nu ştim ce predici se ţin acolo. Tocmai de aceea, ne dorim armonizarea legii, deoarece vrem să prevenim o infiltrare care ar afecta credinţa musulmanilor din România. Încercăm să evităm situaţii în care musulmanii români ar putea fi influenţaţi de idei islamice negative. Dobrogea este un model unic şi aşa trebuie păstrat şi promovat“, a  mai spus muftiul Iusuf Muurat, reprezentantul Cultului Musulman din România.

Poziţie comună a lumii musulmane din România pentru modificarea de urgenţă a legislaţiei 

Muftiatul Cultului Musulman din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) şi Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) solicită autorităţilor române ca, în această perioadă tensionată la nivel internaţional, să acorde o mai mare atenţie problemelor cu care se confruntă şi comunitatea musulmană din România şi care, odată scăpată de sub control, ar putea avea repercusiuni asupra întregii societăţi.
 
Prin intermediul unui comunicat de presă comun, liderul spiritual musulman, dar şi preşedinţii Uniunilor Tătară şi Turcă, Gelil Eserghep, respectiv Osman Fedbi, susţin că „este vorba despre existenţa, pe teritoriul României, a lăcaşurilor de cult musulmane în care se propagă idei religioase necunoscute, lăcaşuri care nu au avizul Muftiatului Cultului Musulman din România“. Despre existenţa lor şi despre pericolul pe care acestea îl prezintă, reprezentanţii celor trei instituţii au atras atenţia şi în cadrul unei întâlniri pe care au avut-o la începutul anului cu parlamentarii constănţeni.
 
„Pentru o gestionare cât mai eficientă a acestei probleme, considerăm că trebuie urmat modelul din Marea Britanie, acolo unde lăcaşurile în care se propagă fundamentalismul sunt închise. De asemenea, solicităm din nou public reglementarea legislativă a înfiinţării şi funcţionării lăcaşurilor de cult, cu precădere a celor islamice. Considerăm că orice lăcaş de cult, indiferent de confesiune, trebuie să fie avizat de cultul căruia îi aparţine şi de alte instituţii abilitate ale statului. În aceeaşi măsură, personalul care oficiază slujbe ar trebui să fie avizat atât de cultul respectiv, cât şi de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din cadrul Guvernului României. Astfel, vom evita situaţiile în care anumiţi cetăţeni străini sau români îşi asumă statutul de reprezentanţi ai comunităţii musulmane, vorbesc în numele acesteia şi oficiază slujbe, ignorând instituţiile abilitate ale statului român“, precizează cei trei reprezentanţi ai musulmanilor din România.  

Întâlnirea cu parlamentarii pe tema prevenirii înfiinţării de „fundaţii“ fundamentaliste în Dobrogea, un fiasco

În luna ianuarie a acestui an, reprezentanţii Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) şi ai Muftiatului Cultului Musulman din România au organizat o dezbatere cu tema „Cum influenţează atentatul de la Charlie Hebdo comunitatea musulmană din România“. La dezbatere au fost invitaţi toţi parlamentarii de Constanţa, respectiv 18 ai partidelor politice şi doi de la UDTTMR şi UDTR. Din partea PSD au luat parte senatorul Nicolae Moga şi deputatul Mircea Dobre, de la ALDE a fost prezent senatorul Mircea Banias, iar UNPR a fost reprezentată de deputatul Florin Gheorghe. Totodată, au fost prezenţi senatorul Gigi Chiru şi deputaţii Mihai Lupu, Victor Manea şi Mihai Tararache
 
Organizatorii au dorit să aducă la cunoştinţa parlamentarilor constănţeni existenţa viciilor legislative care permit înfiinţarea unor fundaţii pe teritoriul României ce pot desfăşura activităţi religioase, cu toate că nu au avizul Cultului Musulman din România. Această întâlnire n-a avut nicio finalitate în plan legislativ, motiv pentru care conducerile uniunilor ce reprezintă populaţia musulmană din România şi muftiul Cultului Musulman au decis să facă o ultimă încercare şi să tragă un nou semnal de alarmă către autorităţile abilitate în luarea unor măsuri urgente pentru prevenirea unor situaţii nedorite în ţara noastră.

 „Departe de noi gândul de a crea panică sau de a ne evidenţia în vreun fel în spaţiul public în această perioadă şi aşa destul de agitată. Cu toate acestea, ne vedem obligaţi să semnalăm aceste derapaje pentru a nu ajunge în situaţii similare celei din Franţa. Nu vrem ca asupra unor comunităţi istorice, precum cea turcă şi tătară din România, care şi-au câştigat un respect deosebit în România şi care sunt parte a mozaicului etnic dobrogean, să planeze suspiciuni sau, mai rău, să fie marginalizate şi chiar stigmatizate. Facem un apel la cultele recunoscute oficial şi la autorităţile administraţiei publice locale să ne ajute să identificăm toate lăcaşurile de cult islamic existente pe teritoriul României“, se mai arată în comunicatul comun remis de reprezentanţii musulmanilor din România.
 
În final, se precizează că orice alte voci care vin cu diferite opinii privind strategia de promovare a religiei islamice pe teritoriul României nu numai că nu sunt avizate, dar nu au nici studiile de specialitate în domeniul teologiei islamice, iar cel mai grav fapt este că nu îşi vor asuma eşecul în cazul unui eveniment similar cu cel din Franţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii