Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moștenirea „Casei cu iederă“ de pe bulevardul Ferdinand din Constanța. Zidul de apărare al Tomisului, acum într-o nouă prezentare în sectorul de Vest

ro

24 Jul, 2021 00:00 13343 Marime text


⦁    La începutul anului 2019, Arna Com Serv SRL obţinea două acte de urbanism de la Primăria Constanţa, în vederea ridicării unui imobil de 5 etaje, pe bulevardul Ferdinand 13 bis din municipiu
⦁    Demolată în luna august a anului 2018, situată pe bulevardul Ferdinand, colţ cu strada Mihai Viteazu, vizavi de Teatrul de Stat Constanţa. „Casa cu iederă“ urma să fie transformată într-un bloc cu cinci etaje
⦁    După pandemie, proprietarii au reluat lucrările în zonă, iar intervenția arheologilor au scos la lumină ziduri din partea de vest ale cetății Tomis
⦁  Până la obținerea tuturor avizelor, inclusiv în baza recomandărilor Ministerului Culturii, lucrările în zonă s-au oprit, după cum ne-a precizat responsabil  de şantier, arheologul Constantin Băjenaru de la MINAC



La începutul anului 2019, Arna Com Serv SRL obţinea două acte de urbanism de la Primăria Constanţa, în vederea ridicării unui imobil de 5 etaje, pe bulevardul Ferdinand 13 bis din municipiul Constanţa.

Este vorba despre certificatele de urbanism nr. 313 şi nr. 314 - „Construire locuinţe colective P+3-5e cu spaţiu comercial la nivelul parterului“.

Firma este controlată de Aras Ali Riza şi Aras Nurgian, fiecare cu 50% din capitalul social. Cei doi asociaţi sunt şi administratorii firmei, care se ocupă de lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.



Bloc de cinci etaje ridicat în locul clădirii istorice?


Demolată în luna august a anului 2018, situată pe bulevardul Ferdinand, colţ cu strada Mihai Viteazu, vizavi de Teatrul de Stat Constanţa. „Casa cu iederă“ urma să fie transformată într-un bloc cu cinci etaje.

După pandemie, proprietarii au reluat lucrările în zonă, iar intervenția arheologilor au scos la lumină ziduri din partea de vest ale cetății Tomis.



"Zidul de apărare al Tomisului, acum într-o nouă prezentare în sectorul de Vest, în apropiere de Teatrul de Stat. Deși păstrat doar la nivelul fundațiilor și serios afectat de subsolul vechii ”case cu iederă”, se observă două faze de construcție, cea inițială fiind prevăzută cu contraforți la interior. În faza a doua - aproape cert datată în perioada lui Constantin cel Mare - se completează golurile dintre contraforți.
Putem arunca la coș vechile ipoteze, avem o certitudine - extensia din sectorul de Vest este mai timpurie decât s-a crezut, foarte probabil executată în același moment cu sectorul vizibil din Parcul Arheologic (probabil în ultimele decenii ale secolului al III-lea)", susțin arheologii pe pagina de Facebook, Archaeologia Tomitana.



Proiectul tehnic trebuie modificat funcție de recomandările Ministerului Culturii

În momentul de față, echipele de arheologi și-au finalizat cercetărilor și urmează ca arhitectul beneficiarului să opteze pentru o soluție tehnic, fie de conservare fie ce punere în valoare.


În raportul întocmit de arheologici se va recomanda protejare şi conservare "in situ".
Până la obținerea tuturor avizelor, inclusiv în baza recomandărilor Ministerului Culturii, lucrările în zonă s-au oprit, după cum ne-a precizat responsabil  de şantier, arheologul Constantin Băjenaru de la MINAC.

Vom reveni.

sursă foto: Facebook / Sorin Belu și Archaeologia Tomitana


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



Citește și:

Imobil de cinci etaje, pe locul „Casei cu iederă“, de lângă Teatrul de Stat Constanţa (galerie foto)

Va rămâne o amintire Casa cu iederă, de pe bulevardul Ferdinand, lângă Teatrul de Stat Constanța, a fost demolată (galerie foto + video)

O clădire istorică, situată pe bulevardul Ferdinand, lângă Teatrul de Stat Constanța, va fi demolată. Undă verde de la municipalitate (galerie foto)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii