Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monica Dajbog, declarații de presă în contextul perchezițiilor desfășurate astăzi

ro

26 Nov, 2020 13:57 1478 Marime text
  • Monica Dajbog  a susținut astăzi o declarație de presă, la sediu MAI, în contextul perchezitiilor desfașurate pentru combaterea infracționalității și tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale.

Astăzi, 26 noiembrie a.c., purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă, la sediul MAI.

Regăsiți, mai jos, textul declarației:

„Vreau să precizez că Ministerul Afacerilor Interne continuă lupta împotriva criminalității desfășurând acțiuni operative de amploare la nivelul întregii țări.

În acest moment, la nivel național, sunt în desfășurare aproape 200 de percheziții domiciliare pentru combaterea infracționalității și tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale.

Perchezițiile sunt efectuate sub supravegherea procurorilor de la unitățile de parchet competente, în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea unor infracțiuni grave, precum constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, delapidare, înșelăciune, uz de fals, camătă, șantaj, trafic de droguri și infracțiuni de corupție.

Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal.

Permiteți-mi să vă dau și câteva exemple:

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub conducerea D.I.I.C.O.T., efectuează 28 de percheziții domiciliare, în județul Suceava, la locuințele unor persoane bănuite de contrabandă.

Din cercetări a reieșit că, începând de anul trecut, o grupare infracțională specializată în contrabandă calificată ar fi introdus în mod ilegal, pe teritoriul României, aproximativ 11.000.000 de țigarete provenite din contrabandă, pe care ulterior le-ar fi comercializat pe piața internă.

Introducerea țigaretelor s-ar fi realizat prin trecerea acestora peste „frontiera verde” cu Republica Ucraina, prin locuri stabilite anterior, situate în județul Suceava. Contrabandiștii au beneficiat și de sprijinul a 7 polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina.

Prin activitatea derulată de membrii acestei grupări infracționale, s-a cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de peste 1,6 milioane de euro, reprezentând accize și T.V.A.

Doresc să menționez că  Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a acordat sprijinul necesar organelor de cercetare penală pentru instrumentarea acestui dosar.

În funcţie de rezultatele cercetărilor, vor fi dispuse măsuri în conformitate cu Legea 360 din 2002 privind Statutul Poliţistului.

Conducerea MAI manifestă toleranţă zero față de astfel de fapte şi a solicitat luarea de măsuri ferme faţă de lucrătorii instituției care încalcă legea, dar și pentru prevenirea unor astfel de fapte ilegale.

Alte 24 de percheziții au loc în Ialomița, Galați, Vrancea și Vaslui, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de delapidare cu produse petroliere, cu un prejudiciu estimat de 400.000 lei

Totodată, în Brăila, București și Galați sunt în desfășurare 23 de percheziții domiciliare, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj.

Un alt caz:

Polițiștii DGA, sub coordonarea procurorilor din cadrul DNA pun in executare  aproximativ 60 de mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal privind fapte de corupție.

Printre suspecți sunt și angajați ai  Serviciului de Permise și Înmatriculări Suceava, dar și alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obținere a permiselor de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunând toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încât acestea să fie trase la răspundere.

Probele administrate au evidențiat crearea unei rețele de intermediere a obținerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice și a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 și 7.000 euro pentru un permis.

Într-un alt dosar instrumentat de colegii de la DGA sub coordonarea procurorilor se efectuează cercetări ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție, de spălare a banilor și de constituire a unui grup infracţional organizat, săvârşite în perioada 2018-2020.

Totodată, la acest moment, procurorii din cadrul DNA, împreună cu polițiștii din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea, efectuează percheziții domiciliare, pe raza județului Vâlcea, într-o cauză referitoare la fapte de corupție, divulgare de informații nedestinate publicității și obținere pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE.

Este vorba de obținerea de subvenții de către mai multe persoane din județul Vâlcea, în perioada 2019-2020, în cadrul Programului Național Apicol.

Activitățile de astăzi se desfășoară în contextul măsurilor luate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru combaterea infracționalității de orice fel și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice.

Pe parcursul zilei, în funcție de evoluția anchetei în fiecare caz, Poliția Română va oferi informațiile ce pot fi făcute publice. ”

Sursă foto: MAI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii