Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:14 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificări în legislație privind loteria bonurilor fiscale. Ce a hotărât Ministerul Finanțelor Publice

ro

28 Jan, 2019 00:00 1510 Marime text
Ministerul Finanțelor Publice a publicat în transparență decizională, la data de 25 ianuarie 2019, proiectul de ordin pentru aprobarea procedurii privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata sumelor prevăzute la art. 7^1 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr.10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale.
 
În data de 9.10.2018 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, act normativ prin care a fost modificată și Ordonanța Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea loteriei bonurilor fiscale.     
 
În ceea ce privește loteria bonurilor fiscale, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 89/2018, a fost creată posibilitatea concretă de punere în executare a hotărârilor judecătorești definitive prin care s-a dispus plata unor sume stabilite de instanța de judecată, cu titlu de premiu la loteria bonurilor fiscale, prin plata acestora din bugetul Ministerului Finanțelor Publice - Acțiuni generale.
 
Totodată, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 89/2018, pentru situațiile în care, prin hotărârea judecătorească definitivă prin care o persoană este stabilită drept câștigătoare la o extragere a Loteriei bonurilor fiscale, nu este individualizată și suma de plată ce i se cuvine cu titlu de premiu, se reglementează modalitatea prin care se determină această sumă.
 
Principalele aspecte reglementate prin proiectul de ordin pentru aprobarea procedurii privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata sumelor prevăzute art. 7^1 alin.(1) din Ordonanța Guvernului nr.10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, sunt:
- se precizează faptul că, deschiderea, repartizarea și retragerea creditelor bugetare, precum și angajarea, lichidarea și ordonanțarea cheltuielilor privind sumele stabilite de instanțele de judecată, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale, din bugetul Ministerului Finanțelor Publice- Acțiuni generale, se organizează în cadrul Direcției Generale de Legislație Cod Procedură Fiscală, Reglementări Nefiscale și Contabile (DGLCPFRNC);
- este menționată, în funcție de conținutul hotărârilor judecătorești, modalitatea de punere în aplicare a acestora, precum și documentele justificative care stau la baza întocmirii documentației de plată a sumelor stabilite de instanța de judecată, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale;
- sunt menționate documentele pe care structura din cadrul Ministerului Finanțelor Publice sau Agenției Naționale de Administrare Fiscală, după caz, care a avut în instrumentare dosarul, trebuie să le transmită DGLCPFRNC, care stau la baza întocmirii documentației de plată;
 
Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de plătitor de venit, are obligația de a reține la sursă, de a declara și de a plăti impozitul aferent sumelor stabilite de instanța de judecată, cu titlu de premiu la loteria bonurilor fiscale, în conformitate cu prevederile din Codul Fiscal referitoare la impozitul aferent veniturilor din premii.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii