Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Muncii, anunț despre creșterea salariului minim

ro

14 Dec, 2019 16:41 2139 Marime text
Creşterea salariului de bază minim brut pe ţară a fost decisă la finalul unei susţinute activităţi de analiză şi nu din pix, pe calcule electorale, a afirmat ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

 „În ședința de Guvern de aseară a fost aprobat HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2020. Anul viitor, salariul brut va fi de 2230 lei lunar, adică 1346 net. O creștere de 83 lei în fiecare lună pentru cei care vor primi salariu minim. A fost mărit cel al angajaților fără studii superioare.

Al celor cu studii superioare rămâne la fel, 2350. Ideal ar fi ca nici unii nici alții să nu rămână, în timp, pe salariu minim (mai ales cei cu studii superioare) dar discuția este mult mai complexă și eu mă refer aici la ziua de ieri.

Cum am ajuns la aceaste sume? Vă asigur că nu “din pix”, pe calcule electorale, cum s-a tot făcut.

Creșterea a fost decisă la finalul unei susținute activități de analiză făcută într-un timp scurt dar cu seriozitate. Am vrut să nu se mai ia decizii de creștere fără analiza impactului. Așa că, în primele zile după preluarea guvernării, am făcut rapid un grup de lucru: Cancelaria Prim-Ministrului, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Finanțelor Publice și s-a muncit ca să se livreze rezultate cât de repede posibil.

Timp în care ne-am consultat cu toți partenerii, cei prevăzuți de lege dar, de fapt, cu oricine a fost interesat și a dorit să își exprime un punct de vedere. Toate sub presiunea timpului – ne-am dorit să fim și eficienți dar și respectuoși cu angajatorii care urmăreau subiectul. Oameni care aveau nevoie să știe care este decizia finală pentru a-și putea adapta bugetele de salarii pe 2020. Eu spun că am atins ceea ce ne-am propus.

Sigur că nu este un motiv de mândrie în sine să vorbești despre o decizie administrativă pentru oamenii în nevoie (de fapt, cu foarte multe nevoi) dar este, să fim corecți, o problemă căreia a trebuit să îi dăm un răspuns pentru 2020. Vorbim despre un prag minim, normat, acum, pentru prima dată, pe o formulă obiectivă, peste care angajatorii pot oferi angajaților, după posibilități și eficiența în muncă, mai mult. Ideal ar fi ca tot mai puțini oameni să trăiască din salariul minim și pentru acest deziderat avem nevoie de o economie puternică care să ducă, natural, la o creștere a veniturilor angajaților.

Am citit multe comentarii, în ultimele săptămâni, despre (in)utilitatea stabilirii salariului minim de către Guvern. Am participat, recent, și la discuțiile Miniștrilor muncii din UE pe acestă temă. Da, se discută intens despre necesitatea unui mecanism de stabilire a salariului minim (minimum wage) valabil în țările membre UE. Unul care să țină cont de nevoile oamenilor dar și de posibilitățile angajatorilor. Sunt voci care spun că trebuie stabilit exclusiv de angajat-angajator. Nu e ușor să ajungi să fie ambele părți mulțumite.

Convingerea mea este că ajungi la o decizie acceptată de ambele părți, angajați și angajatori, prin încrederea părților și, după aceste săptămâni de lucru pe această temă, eu personal simt că a contat încrederea partenerilor în determinarea noastră de a ajunge la o soluție de stabilire corectă.


Așadar, în doar câteva săptămâni, preluând guvernarea la final de an, liberalii au făcut ceea ce au spus. Au ajuns la o Hotărâre de guvern pe salariul minim 2020, fundamentată astfel încât să detașeze politicul de acest subiect, o formulă discutată transparent, adaptată posibilităților actuale, una de la care orice discuție ulterioară va pleca mult mai profesionist,“ a postat Violeta Alexandru, pe pagina de Facebook .





Sursa foto-captura/ Facebook: Violeta Alexandru

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii