Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul apărării naţionale Nicolae-Ionel Ciucă, prezent la reuniunea NATO de la Bruxelles

ro

13 Feb, 2020 17:41 1474 Marime text

Miniştrii apărării din statele membre ale NATO au avut joi, 13 februarie, în cea de-a doua zi a Reuniunii ministeriale, un schimb de opinii pe tema stadiului implementării posturii întărite de descurajare şi apărare şi a partajării echitabile a responsabilităţilor.

În această sesiune, au fost abordate o serie de recomandări suplimentare de răspuns al Alianţei la dezvoltarea de către Rusia a sistemelor de rachete cu rază medie de acţiune precum și aspecte referitoare la evoluţiile înregistrate în implementarea Iniţiativei NATO privind creşterea nivelului de operativitate (NATO Readiness Initiative), implementarea Structurii de comandă adaptate a NATO, operaţionalizarea/pregătirea prealabilă a zonei de responsabilitate a SACEUR şi repere ale apărării cibernetice la nivel aliat.

În intervenţia sa, ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a subliniat importanța unei prezențe aliate robuste, eficiente și credibile în România având în vedere situația de securitate complexă și volatilă din zona Mării Negre. În context, a informat despre stadiul implementării măsurilor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP), și a evidențiat importanța contribuțiilor aliate pentru consolidarea capacității de luptă a Brigăzii Multinaţionale Sud-Est (MN BDE-SE), pentru  continuarea în condiții optime a misiunii de poliție aeriană întărită (eAP), precum și pentru constituirea Comandamentului Multinaţional de nivel corp de armată Sud Est (HQ MNC-SE), transmite MApN.


Oficialul român a punctat, de asemenea, continuarea de către România a implementării angajamentului în domeniul partajării echitabile a responsabilităților, evidențiind faptul că și în acest an a fost alocat un procent de 2% din PIB pentru bugetul apărării, fonduri care vor permite concentrarea investițiilor în capabilitățile și echipamentele necesare în raport cu condițiile de securitate din regiune.

Ultima sesiune de lucru, în formatul Misiunii Resolute Support (RSM), a oferit cadrul pentru discutarea în format aliat, cu participarea partenerilor operaţionali, a progresului înregistrat în procesul de pace din Afganistan și a perspectivelor de evoluţie ulterioară a Misiunii Resolute Support.

Ministrul apărării a accentuat importanţa pe care România o acordă continuării angajamentului NATO în Afganistan, precum şi interesul naţional privind evoluţia procesului de pace, cu un rol major pentru evoluția implicării NATO în regiune. În context, a precizat că ţara noastră îşi va menţine contribuţia în Afganistan, în concordanţă cu evoluţia planurilor aliate, subliniind că, în prezent, România este al cincilea contribuitor aliat în cadrul Misiunii Resolute Support.

În marja Reuniunii NATO, oficialul român a avut o întâlnire bilaterală cu omologul din Luxemburg, Francois Bausch, în cadrul căreia au fost discutate perspectivele de intensificare a cooperării bilaterale în domeniul apărării și aspecte actuale de securitate şi apărare de pe agenda aliată. Ministrul român al apărării a evocat demersurile naţionale pentru constituirea Comandamentului de corp de armată multinaţional sud-est (HQ MNC-SE) şi a solicitat sprijinul în implementarea proiectelor asociate dezvoltării acestei structuri. Cei doi demnitari au discutat o serie de iniţiative multinaţionale în curs de constituire în cadrul aliat, la care România şi Luxemburg ar putea participa, ca parte a efortului de partajare echitabilă a responsabilităţilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii