Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării pune în dezbatere publică Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare IV

ro

26 May, 2022 16:36 1232 Marime text

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, foto: Facebook/ Sebastian Burduja
 Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare IV (PNCDI IV). Persoanele interesate pot trimite, în scris, propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare asupra acestui proiect de act normativ la: office@research.gov.ro sau consultare@research.gov.ro, precum și la sediul MCID din str. Mendeleev nr. 21-25, cod 010362, București.
 

PNCDI IV este principalul instrument de implementare a Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă (SNCISI) 2022-2027, prin care se asigură transparent și predictibil finanțarea sistemului național CDI pentru modernizarea, consolidarea excelenței și creșterea relevanței pentru economia și societatea românească. Prin acest document cadru se susțin cercetarea fundamentală și exploratorie, cercetarea-dezvoltarea dedicată Agendei Strategice de Cercetare și sinergii cu domeniile naționale de specializare inteligentă, inovarea, antreprenoriatul de inovare și transferul tehnologic., transmite un comunicate din partea  Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării 
 

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării:
 

„Planul este structurat pe 10 programe de cercetare, inovare și digitalizare: idei; resurse umane; organizații de cercetare performante, nucleu,  infrastructuri de cercetare, provocări, parteneriate pentru inovare; cooperare europeană și internațională; cercetare în domenii de interes strategic; știință și societate. Urmărim crearea premiselor pentru asigurarea cadrului pentru investiții în CDI și încurajarea parteneriatelor între actorii publici și cei privați pentru transferarea rezultatelor cercetării către piață. Mi-am setat ca prioritate în mandat colaborarea cu partenerii, iar prin acest plan asigurăm resurse și cadrul legal necesar".

 
Bugetul PNCDI IV este de min. 60 miliarde lei. Bugetul estimat este fundamentat pe o creștere graduală anuală a cheltuielilor publice CD cu aproximativ 0,14% din PIB, pentru atingerea țintei stabilite de 1% în 2027.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii