Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Aparării Naționale Seminar româno-canadian „Participarea femeilor în misiuni externe”

ro

25 Nov, 2021 16:03 1174 Marime text

Seminarul cu tema „Participarea femeilor în misiuni externe” a avut loc astăzi, 25 noiembrie, la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov.

Scopul seminarului româno-canadian l-a reprezentat instruirea tinerei generații în vederea înlăturării stereotipurilor de gen și creșterea numărului femeilor în misiunile externe.

Mai multe detalii sunt prezentate în comunicatul oficial MApN:

„Seminarul româno-canadian „Participarea femeilor în misiuni externe” a avut loc joi, 25 noiembrie, la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov, cu sprijinul Biroului managementul problematicii de gen din Ministerul Apărării Naționale.

Activitatea a reprezentat o reiterare a importanței pe care Canada o acordă tematicii „Femeile, pacea și securitatea”, aspecte reliefate la începutul acestui an de către Ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet, în cadrul întrevederii pe care a avut-o la sediul Ministerului Apărării Naționale cu secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru.

Scopul seminarului româno-canadian l-a reprezentat instruirea tinerei generații în vederea înlăturării stereotipurilor de gen și creșterea numărului femeilor în misiunile externe.

În cadrul seminarului au fost împărtășite lecții învățate, bune practici și au fost susținute prelegeri de către militari femei cu experiență în misiuni externe din cadrul Forțelor Aeriene Regale Canadiene, Forțelor Aeriene Române, precum și din cadrul Biroului managementul problematicii de gen din MApN.

„Capacitatea de a implementa perspectiva de gen la toate nivelurile în operațiunile militare crește direct proporțional cu numărul femeilor care participă la operațiunile internaționale.

Cu cât mai multe femei participă la misiuni internaționale, cu atât mai mare va fi cerința de a avea militari femei în sistemele naționale de apărare, reprezentând astfel un bazin de recrutare cuprinzător. Prin urmare, eforturile de recrutare, menținere, educare și formare la nivel național sunt fundamentale. Pentru a răspunde cerințelor internaționale, forțele armate vor trebui să se asigure că structurile, funcțiile și cultura organizatorică specifică mediului militar facilitează un mediu prosper de lucru pentru bărbați și femei deopotrivă.

Deși perspectiva de gen nu este soluția la toate provocările operațiilor militare, ea reprezintă o opțiune viabilă ce poate conduce spre o mai bună înțelegere a situației și spre atingerea obiectivelor asumate prin angajamentele internaționale, în direcția utilizării eficiente a efectivelor militare.” – a declarat comandorul Marius Șerbeszki, comandantul (rectorul) Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov în cuvântul de deschidere al activității.“



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii