Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Agriculturii schimbă regulile privind cumpărarea terenurilor

ro

24 Oct, 2017 20:37 2356 Marime text
Ministerul Agriculturii va schimba regulile privind cumpărarea terenurilor agricole, urmând, printre altele, să condițoneze vânzarea doar către cei care se ocupă de agricultură, în special către tinerii fermieri, interzicând însă revânzarea pentru o anumită perioadă, informează Digi 24.

Comisia Europeană a detaliat măsurile de control pentru vânzarea terenurilor agricole: autorizaţii prealabile emise de state, limite privind dimensiunea terenurilor şi drept de preempţiune pentru agricultori, vecini, coproprietarii și statul. Deci măsurile propuse la Bucureşti nu s-ar lovi direct de directivele trasate de la Bruxelles. Vânzarile de terenuri, calculate la suprafață s-au triplat în ultimii 3 ani, de la data liberalizării vânzării terenurilor agricole către străini.

Ministerul Agriculturii revizuieşte condiţiile pentru vânzarea terenurilor. Piaţa funciară a fost liberalizată în 2014. Au drept de preempţiune arendaşul, vecinul şi statul şi, dacă niciunul nu voia să cumpere, proprietarul putea să vândă către o altă persoană. Proiectul redactat la finele anului trecut, după consultări cu fermierii, a ajuns la Biroul permanent din Senat şi interzice revânzarea suprafeţelor agricole pe o anumită perioadă, doar către cei care au activitatea agricolă, în special către tineri, spun reprezentanţii asociaţiilor agricole.

Klaus Iohannis, președintele României, și-a declarat îngrijorarea în privința proprietarilor de terenuri din România.

„Proprietarii a 30% din terenul agricol din România sunt alții decât românii, mă îngrijorează. Ce e de făcut, eu cred că e nevoie de o abordare pragmatică, dar în același timp europeană, nu ne oprește nimeni să facem o legislație care să permită românilor să stabilească ce se întâmplă în România”, spune Klaus Iohannis.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii