Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Milioane de lei pentru canalizare şi apă, la Cumpăna Gâju - „Nu am fi reuşit să adunăm aceşti bani” (galerie foto + document)

ro

26 Mar, 2013 00:00 4386 Marime text
Primăria comunei Cumpăna a lansat, ieri, proiectul derulat în parteneriat cu SC RAJA SA, privind „Extindere şi reabilitare reţea apă potabilă, extindere reţea canalizare şi o staţie de pompare ape uzate nouă”. Valoarea acestuia este de 7.914.914,71 lei.
În deschiderea conferinţei de presă, primarul ec. Mariana Gâju, a apreciat eforturile celor de la RAJA Constanţa, care au reuşit să atragă proiectul pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare pentru Regiunea Sud-Est. „Noi, comuna Cumpăna, din veniturile noastre, nu am fi reuşit nici în 10 ani să adunăm, din impozite şi taxe, banii pentru acest proiect”, a menţionat şefa autorităţii locale.
La conferinţa de presă de ieri au luat parte şi localnicii, în calitate de viitori beneficiari ai lucrării, consilieri locali, angajaţi ai Primăriei Cumpăna, dar şi doi reprezentaţi ai RAJA - ing. Magdalena Papacostea, în calitate de manager proiect şi ing. Viorel Creangă - şef echipă supervizare.

Sprijinul bănesc vine prin RAJA

Aşadar, se are în vedere reabilitarea reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 8.415 metri (7 străzi), extinderea reţelei de alimentare cu apă pe o distanţă de 10.388 metri (24 de străzi), branşamente la reţeaua de alimentare cu apă (8 străzi, 385 de gospodării) şi extindere reţea de canalizare pe o lungime de 5.658 metri (17 străzi). În cadrul proiectului este prevăzută şi construcţia unei staţii de pompare apă uzată.
Pe traseul extinderii reţelei de alimentare cu apă s-au prevăzut: cămine de vane şi golire (19 bucăţi), cămine de aerisire (2 bucăţi), hidranţi subterani Dn 80 mm (103 bucăţi).
Pe traseul reabilitării reţelei de alimentare cu apă s-au prevăzut: cămine de vane şi golire (39 bucăţi), hidranţi subterani Dn 80 mm (62 bucăţi), subtraversări ale DN 39E prin foraj orizontal (2 bucăţi).
Reţeaua de canalizare va fi alcătuită din tuburi şi va avea cămine de vizitare circulare din: polipropilenă (92 bucăţi), beton prefabricate (16 bucăţi).
Iniţial, în proiectul POS Mediu al celor de la RAJA erau cuprinse mai multe străzi din Cumpăna, dar pentru că până la implementarea lui a durat ceva ani, o parte din tronsoane au fost cuprinse în alte proiecte de finanţare. S-a crezut că  RAJA va putea înlocui străzile pe care s-au realizat deja lucrări cu altele, însă Uniunea Europeană a refuzat acest lucru. Primarul comunei Cumpăna a explicat că a solicitat autorităţilor centrale să rezolve această problemă, pentru a putea fi depăşite astfel de neajunsuri.   

Lucrări pe 56 de străzi

Lucrările se vor finaliza în data de 5 octombrie 2014 şi se vor realiza etapizat, pe tronsoane, 56 de străzi dintr-un total de 156 fiind vizate pentru extinderea reţelei de canalizare şi apă. „Rog locuitorii să aibă îngăduinţă faţă de cei care vor lucra în această perioadă”, a precizat şefa autorităţii locale. În acest sens, ing. Magdalena Papacostea a declarat următoarele: „Vă rugăm să ne acordaţi un timp de înţelegere. Până pe data de 5 octombrie 2014 vor fi neplăceri în zonele în care se va interveni, mai ales în zilele ploioase”.
Primarul ec. Mariana Gâju a precizat că, după finalizarea lucrărilor, reţeaua de apă şi canalizare va fi luată în administrare de RAJA. 

Potrivit primarului ec. Mariana Gâju, la această dată comuna Cumpăna, are acoperiţi cu reţea de canalizare 44 de kilometri dintr-un total de 102 kilometri. „Până în anul 2000, comuna Cumpăna nu avea canalizare decât pe nouă kilometri. Pentru că trebuie să avem un mediu curat,
în perioada 2006-2007, prin Hotărârea de Guvern numărul 577, am reuşit extinderea reţelei cu 12,5 km. Ultimul proiect pe care îl cunoaşteţi este cel cu fonduri de la Guvernul Norvegiei, prin intermediul căruia am mai amenajat 23 de kilometri de canalizare. Astăzi, reuşim construirea a altor 5,5 kilometri de reţea”, a explicat primarul ec. Mariana Gâju. Aceasta a menţionat că extinderea reţelei de canalizare se face şi în zone unde la această dată nu sunt construite case. „Ne ducem cu lucrările de canalizare acolo unde nu sunt case pentru că oamenii nu vin să construiască până nu au asigurată infrastructura”, a afirmat primarul comunei Cumpăna.

Cine este firma care se ocupă de proiect

De lucrare se va ocupa SC Rico SRL. „Am mai colaborat cu societatea. Ei sunt cei care ne-au construit sala de sport şi atunci am fost mulţumiţi de lucrări. Sperăm că şi de această dată lucrările vor fi de calitate”, a declarat primarul ec. Mariana Gâju. Aceasta a precizat că lucrarea are o garanţie de 5 ani.

Noi demersuri printr-un nou proiect POS Mediu

Şefa autorităţii locale a afirmat că reprezentanţii RAJA fac deja demersuri pentru iniţierea unui nou proiect pe POS Mediu privind reabilitarea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare, mărturisind că în cea de-a două etapă au fost introduse toate străzile din comuna Cumpăna care nu au canalizare. „Rămâne de văzut ce vor aproba cei de la RAJA”, a afirmat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju. În cea de-a doua etapă sunt vizate şi alte străzi din comună pentru introducerea sistemului de alimentare cu apă, a subliniat şefa autorităţii locale. 

Asfaltarea, una dintre priorităţi

Asfaltarea drumurilor din localitate va constitui o prioritate a mandatului 2012-2016, a ţinut să sublinieze primarul comunei Cumpăna. „Aceasta nu înseamnă că nu mai facem nimic şi stăm să aşteptăm aprobarea proiectelor cu asfaltarea. Dăm drumul la Campusul Şcolar, proiect de 8,5 milioane de euro, al cărui contract de finanţare l-am semnat pe 19 decembrie anul trecut, dăm drumul la Centru de Tineret din cartierul Del Sole”, a mai declarat ec. Mariana Gâju.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vasile 26 Mar, 2013 07:07 Poate se inspira si Dl. de la Agigea , adica Primaru.