Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:46 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Membrii UDTTMR Constanţa l-au comemorat pe Negip Hagi Fazîl, erou naţional al tătarilor

ro

20 Apr, 2015 00:00 2450 Marime text
La împlinirea a 109 ani de la naşterea eroului tătar Negip Hagi Fazîl, la sediul central al UDTTMR a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, o activitate comemorativă.

Au participat membre ale Organizaţiei de Femei a filialei UDTTMR Constanţa, dar şi tineri care fac parte din cele două ligi nou înfiinţate în cadrul uniunii: Liga Liceenilor Tătari şi Liga Studenţilor Tătari. În cadrul manifestării, scriitoarea Ghiuner Acmola a vorbit despre eroul tătar, cel care a rămas atât în memoria comunităţii din România, cât şi la nivel internaţional drept fondatorul Uniunii Culturale a Tinerilor Tătari şi una dintre personalităţile dobrogene care s-au implicat în adăpostirea tătarilor crimeeni.
 
Negip Hagi Fazîl s-a născut în satul Azaplar, Tătaru de astăzi, în judeţul Constanța, la data de 17 aprilie 1906. Era fiul lui Hagi Fazîl şi al lui Şerife, familie de tătari înstăriţi care a imigrat din Crimeea în 1860, din cauza persecuţiilor ţariste. Negip Hagi Fazîl a absolvit Seminarul Musulman din Medgidia şi apoi Academia de Ştiinţe Cooperative din Bucureşti. A lucrat ca inspector şcolar, după care a muncit moşia părintească din satul Azaplar. Eroul tătar al cărui nume îl poartă, începând din anul 2007, şcoala generală din comuna Tătaru, a încetat din viaţă în 1948 şi a fost înmormântat în localitatea natală. Şcoala din Tătaru este prima instituție de învățământ din România care poartă numele unui reprezentant al etniei tătare din Dobrogea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii