Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marş de solidaritate cu fraţii tătari din Crimeea, organizat de UDTTMR (galerie foto)

ro

18 May, 2015 00:00 2162 Marime text
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a organizat, sâmbătă, în premieră, un marş comemorativ dedicat împlinirii a 71 de ani de la tragicele evenimente din 18 mai 1944, când a avut loc deportarea tătarilor din Crimeea de către autorităţile sovietice. Având în vedere situaţia politică actuală din Crimeea, patria-mamă a tătarilor, participanţii la marş şi-au manifestat cu acest prilej şi susţinerea faţă de fraţii lor de acolo, condamnând totodată anexarea peninsulei de către Federaţia Rusă, din martie anul trecut.
 
La marşul organizat de UDTTMR au participat aproximativ 2.000 de membri ai comunităţii tătare din judeţele Constanţa şi Tulcea. Acţiunea s-a desfăşurat pe traseul Gara Constanţa - bulevardul Ferdinand - bulevardul Tomis - Prefectura Constanţa. Pe parcurs, s-au făcut două opriri, la Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi la Consulatul General al Federaţiei Ruse la Constanţa. La primul obiectiv, preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, şi muftiul Iusuf Muurat, însoţiţi de tineri care au purtat steagul României, al tătarilor, al Turciei şi al Uniunii Europene, au depus o scrisoare prin care UDTTMR mulţumeşte statului turc, pentru sprijinul acordat, şi poporului turc, pentru prietenia manifestată. La Consulatul Federaţiei Ruse la Constanţa, delegaţia amintită, căreia i s-au alăturat şi prim-vicepreşedintele UDTTMR, Samir Menan, şi vicepreşedinţii Demirel Caiali şi Nagi Gelal, precum şi patru imami, a depus o scrisoare de protest faţă de situaţia prin care trec, în prezent, tătarii din Crimeea, condamnând, la unison cu autorităţile române şi cu liderii occidentali, anexarea forţată a Crimeei. Marşul s-a încheiat pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, acolo unde preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a adresat un mesaj, iar muftiul Iusuf Muurat a oficiat un scurt ceremonial religios în memoria victimelor tragicelor evenimente din 18 mai 1944. Tot la Prefectura Constanţa, organizatorii au depus o scrisoare de mulțumire adresată Guvernului României şi poporului român pentru drepturile de care se bucură tătarii din România. Scrisoarea a fost înmânată personal subprefectului Ersun Anefi.

La finalul manifestării, preşedintele UDTTMR a ţinut să mulţumească atât participanţilor la marş, cât şi autorităţilor române pentru sprijinul acordat comunităţii tătare: „Mulţumim autorităţilor locale pentru că ne-au autorizat manifestarea, jandarmilor, Poliţiei Rutiere şi tuturor celor care ne-au fost alături şi ne-au susţinut pentru o cât mai bună desfăşurare a evenimentului“.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii