Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mărire şi decadenţă Opere de artă valorând aproximativ 700 de mii de euro, expuse în ruina Cazinoului din Constanţa (galerie foto)

ro

08 Mar, 2013 00:00 2539 Marime text
Cazinoul din Constanţa a devenit, de ieri, spaţiul inedit al unei expoziţii de artă românească. Este vorba despre 40 de opere de patrimoniu, semnate, printre alţii, de Grigorescu, Pallady, Baba, Băncilă şi Petraşcu. Evenimentul este organizat de Galeriile de Artă Artmark, iar expoziţia este deschisă publicului larg astăzi şi sîmbătă, între orele 10.00 - 21.00.

Alexandru Bâldea, fondatorul Artmark, a mărturisit că această expoziţie este un gest spectaculos, având în vedere decizia de a expune capodopere ale artei româneşti într-un clădire atât de controversată. „Sunt 40 de opere de artă românească de patrimoniu. Mai este una sus, în capul scării, este cea mai importantă dintre toate, un Grigorescu de mari dimensiuni, considerat la ora actuală cel mai important Grigorescu din perioada sa italiană. A fost redescoperită în casa unor colecţionari francezi. Se numeşte Colombina în verde. Sunteţi înconjuraţi de opere valorând aproximativ 700 de mii de euro, cu tot cu cea din capul scării (n.r. Colombina în verde), opere mai fragile decât Cazinoul, dar bine păstrate”, a declarat Alexandru Bâldea. În ceea ce priveşte lucrarea lui Grigorescu, Bâldea a afirmat că negocierea cu familia de colecţionari francezi pentru ca opera să fie repatriată a durat 11 ore. Lucrarea a fost introdusă în ţară recent şi va fi vândută, susţine acesta, la un preţ cuprins între 200 şi 300 de mii de euro.

Fondatorul şi, de asemenea, partenerul executiv al Artmark, a recunoscut că a fost întrebat de mai multe persoane despre măsurile de conservare a unor opere plastice de o asemenea valoare într-un spaţiu cu umiditate crescută, aşa cum este Cazinoul: „Mai multe persoane m-au întrebat vizavi de adecvarea măsurilor de conservare a operelor de artă cu aceste condiţii de temperatură şi umiditate. Să ştiţi că suntem la minima acceptabilă pentru conservarea unei opere de artă”. Bâldea a ţinut să menţioneze că tablourile au fost tratate suplimentar pentru a face faţă temperaturii scăzute.
Prezent la eveniment, viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a declarat că îşi doreşte ca astfel de expoziţii să fie organizate cu regularitate. „Îi mulţumesc lui Alexandru pentru că a acceptat să pornim împreună la drum, este ceea ce ne dorim în momentul de faţă, să creştem vizibilitatea proiectelor noastre, să creştem vizibilitatea Cazinoului, dincolo de patimi şi lupte politice şi să-l vedeţi aşa cum este şi, lucrul cel mai important, aşa cum va fi”, a precizat edilul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii