Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maraton anestezico-chirurgical la SCJU Constanța, la o pacientă cu tumori abdominale multiple

ro

03 Sep, 2021 13:08 11837 Marime text
  • Maraton anestezico-chirurgical la SCJU Constanța, la o pacientă cu tumori abdominale multiple sincrone

Conducerea SCJU Constanța anunță faptul că în cadrul celei mai mari unități medicale din Dobrogea a avut loc o intervenție chirurgicală extrem de dificilă și rară, care a angrenat nu numai resurse medicale importante dar și o echipă complexă de medici chirurgi și anesteziști, coordonată de Ș.L. Dr. Răzvan Popescu, medic șef interimar secție Clinică Chirurgie I.

Intervenția a vizat o pacientă în vârstă de 48 de ani, fără antecedente patologice semnificative, care până acum 3 luni era în plină stare de sănătate, dar, în urma unor investigații biologice și paraclinice, a fost diagnosticată cu tumori abdominale multiple sincrone. Ulterior, pacienta a efectuat mai multe investigații specifice, complexe în clinici din Constanța și București (endoscopie digestivă superioară și inferioară, examen CT și IRM, PET-CT) ce au permis diagnosticul unor afecțiuni neoplazice, a unor cancere multiple, cu localizare la nivelul stomacului, colonului ascendent și transvers (3 tumori sincrone), rezultatul histologic fiind de carcinom. 

De asemenea, investigațiile au evidențiat o formațiune tumorală chistică anexială dreaptă voluminoasă (15cm) și o tumoră uterină însoțite de adenopatii pelvine și de un bloc adenopatic voluminos (8cm) de-a lungul vaselor iliace și în fosa obturatorie stângă.

Mai mult decât atât, în ultimele zile pacienta a prezentat tulburări de tranzit intestinal, diaree, dureri abdominale difuze și vărsături, investigațiile imagistice evidențiind că tumora gastrică prezintă o fistulă cu colonul transvers (comunicare anormală), astfel încât orice mânca era eliminat rapid prin scaun.


Din păcate, ținând  cont de prezența acestei complicații și a stadiului evolutiv avansat, s-a decis o sancțiune chirurgicală primară, starea pacientei nepermițând efectuarea unor terapii oncologice (chimioterapie preoperatorie), a declarat Ș.L. Dr. Răzvan Popescu, coordonatorul întregii echipe medicale. A fost un maraton chirurgical, care a implicat o echipă mixtă, chirurgicală și anestezică. Am efectuat această intervenție chirurgicală de rezecție multiorganică, într-un interval de aproximativ 12 ore,  realizând excizia “în bloc” a întregului stomac cu aproximativ 80% din colon (intestin gros), împreună cu splina și o parte  din lobul stâng hepatic. Pe lângă acestea s-a practicat și histerectomie cu anexectomie și ablația formațiunii anexiale drepte, precum și excizia blocurilor adenopatice iliace și obturatorii stângi și drepte, relatează medicul chirurg Răzvan Popescu.   


Toate aceste rezecții au fost efectuate în limite de siguranță oncologică cu limfadenectomie importantă (rezecția ganglionilor aferenți), conform protocoalelor și standardelor internaționale de rezecție a tumorilor neoplazice.

Evoluția postoperatorie este bună, pacienta este conștientă, se mobilizează, este echilibrată din punct de vedere respirator și cardio-vascular și beneficiază  de tot ceea ce înseamnă terapie de susținere și reechilibrare  hidroelectrolică, fiind în parametri hemodinamici extrem de buni.

Am încercat să îi dăm un sprijin și să facem toate eforturile pentru a putea avea un rezultat postoperator cât mai eficient, ținând cont că sunt diagnostice diferite, cu rezultate histopatologice care răspund diferit la curele de chimioterapie pe care urmează să le facă. Vreau să asigur cetățenii constănțeni că în chirurgia digestivă, în clinica Chirurgie I din cadrul Spitalului Județean Constanța, putem face intervenții chirurgicale de amploare, cu rezultate și performanțe deosebite comparabile cu centrele de renume din țară. În urma acestei prezentări, aș dori să subliniez importanța dezvoltării și implementării programelor de screening pentru cancerele digestive, ținând cont de simptomatologia nespecifică și de vârsta tot mai tânără a pacienților cu această patologie internați în Clinica de Chirurgie Generală I, a conchis medicul șef al secției clinice Chirurgie I, chirurgul Răzvan Popescu.


Conducerea SCJU felicită întreaga echipă implicată în rezolvarea acestui caz complex, îi dorește multă sănătate pacientei și transmite constănțenilor că în Spitalul Județean Constanța se depun toate eforturile pentru asigurarea unui act medical la cele mai înalte standarde.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii