Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:35 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Mama Dia” - „un pedagog de excepţie, o enciclopedie umană” S-a stins din viaţă actriţa Diana Cheregi. Teatrul constănţean „respiră” acum fără ea

ro

03 Mar, 2013 22:19 5527 Marime text
Actriţa Diana Cheregi s-a stins din viaţă ieri, în urma unui infarct. Dispariţia prematură a unuia dintre cei mai apreciaţi şi mai îndrăgiţi actori constănţeni a luat prin surprindere lumea teatrului. Foştii săi colegi de scenă şi, de asemenea, foştii studenţi ai Dianei Cheregi au fost şocaţi de moartea artistului pentru care teatrul însemna emoţie nemijlocită, întreagă, necosmetizată.

„Diana Cheregi m-a făcut profesor”

De Diana Cheregi studenţii vorbesc cu drag, cu recunoştinţă, dar fără a se fi obişnuit cu gândul dispariţiei sale. Actriţa care s-a dăruit total scenei, teatrului, personajelor pe care le-a „îmbrăcat” în simţire a fost, pentru studenţii săi, mamă şi pedagog de excepţie. Dana Hanţiu, decanul Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa vorbeşte despre cea care a fost Diana Cheregi cu durere: „Pentru mine a fost ca mama mea. Diana Cheregi m-a făcut profesor. Diana Cheregi m-a învăţat actorie. Am învăţat de la ea mai mult decât am învăţat în anii de şcoală. A fost un mare om”.

„Punea suflet în tot ce făcea”

Explicatie foto: Diana Cheregi si Anaid Tavitian, secretarul literar al Teatrului de Stat

Diana Cheregi era lector universitar doctor în cadrul Facultăţii de Arte, Specializarea Artele Spectacolului - Actorie, a Universităţii „Ovidius” Constanţa. Foştii săi studenţi susţin că de existenţa acestei secţii la Constanţa se face „vinovată”, printre alţi actori, şi Diana Cheregi. Ionuţ Alexandru, actor colaborator al Teatrului de Stat Constanţa, spune că „naşterea acestei şcoli de teatru la Constanţa i se datorează şi ei, Dianei Cheregi”. Tânărul actor i-a fost student şi povesteşte cum Diana Cheregi aducea, la teatru, oale de mâncare pentru a-şi hrăni studenţii. Nu era un gest ieşit din comun, ci făcea parte din firescul Dianei Cheregi. „Este, cred, de prisos să spun că era o actriţă extraordinară. Era o bună păstrătoare a tradiţiilor. Un pedagog de excepţie. O enciclopedie umană. Era un om generos, care punea suflet în tot ce făcea. Un om de cultură desăvârşit şi un artist care, la repetiţii, se consuma mai mult decât studenţii”. Ionut Alexandru îşi aduce aminte de faptul că, la un moment dat, a găzduit acasă la ea doi studenţi, pentru că aceştia nu aveau unde să locuiască. „Nu cred că există vreun student care să spună ca n-a avut de învăţat de la Diana Cheregi”, susţine actorul în vârstă de 29 de ani. Fără îndoială, teatrul constănţean este acum mai sărac fără Diana Cheregi.

40 de ani pe scena teatrului

Diana Cheregi a debutat în 1972, anul în care a absolvit IATC-ul. Iniţial, a primit repartiţie în Botoşani, acolo unde a avut ocazia de a lucra cu regizorul Marieta Sadova, unul dintre numele de marcă ale teatrului românesc. Un an mai târziu, Diana Cheregi se mută la Constanţa, debutând cu spectacolul „Nevestele vesele”.
De-a lungul timpului, Diana Cheregi a putut fi văzută jucând în „Terorism”, „Titanic vals”, „Opt femei”, „Ghebosul”, „Visul unei nopţi de vară”, „Bună seara, domnule Wilde”, „Mincinosul”, „Neînţelegerea”, „Andromaca”, „Hecuba”. Numai în ultimii ani din viaţă a jucat în opt premiere.
Diana Cheregi se putea lăuda cu o experienţă scenică de 40 de ani.
Ieri după amiază, trupul neînsufleţit al mamei Dia a fost depus la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel urmând ca, în această dimineaţă, să fie depus la Teatrul de Stat Constanţa. Se pare că actriţa va fi înmormântată în această după-amiază, la Cimitirul Municipal Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Sile this Millennium 04 Mar, 2013 09:35 Nu numai ca am aplaudat-o de multe ori pe doamna Diana Cheregi dar am si cunoscut-o personal. Un om deosebit daruita spiritului intr-un oras politizat la maxim si "maiamizat" la maxim ,daca imi permiteti aceasta licenta *(ironica desigur)... Politica a transformat teatru constantean intr-o batalie la scena deschisa , constantenii nu-i uita pe cei care au incercat sa politizeze arta ! Dumnezeu s-o ierte pe Diana Cheregi !