Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai ştiţi ceasurile analogice tip caliron? De ce nu sunt funcţionale? Ce spune Primăria Constanţa (galerie foto + document)

ro

09 Apr, 2019 00:00 4876 Marime text
În anul 2008, Primăria Constanţa a plătit aproape 1,3 milioane de lei pentru ele. Vorbim de cele două ceasuri analogice de tip caliron şi 46 de ceasuri stradale digitale. Licitaţia fusese câştigată de Apel Industries SRL.
 
Unul dintre cele două ceasuri analogice de tip caliron fusese montat în Tomis 2, chiar în centrul parcului din cartier, iar cel de-al doilea, în faţa Cazinoului din Mamaia. Acum însă, clopotele celor două ceasuri nu se mai aud. Precizăm că aceste clopote sunt considerate bijuterii în domeniul turnătoriei, care îşi păstrează şi astăzi secretele.
 
Ceasul din parcul Tomis 2 este stricat de ani buni. Mai mult decât atât, constănţenii care locuiesc în zonă ne-au spus că acesta nici nu a funcţionat prea mult timp. Plăcuţa care conţine numele şi datele de identificare ale fabricantului (APEL Industries, reprezentanta în România a firmei Grassmayr Glockengiesser Geit 1599) nici nu se mai vede.
 
De asemenea, şi ceasul stradal situat la intersecţia bulevardului Alexandru Lăpuşneanu cu bulevardul Tomis (zona Dacia) este defect. La ora redactării articolului, singurul ceas funcţional este cel de lângă Liceul Teoretic „Ovidius“ (zona ICIL).
 

Ce declară reprezentanţii Primăriei Constanţa

 
„Ceasurile stradale situate în zona ICIL şi zona Dacia sunt propuse pentru reparaţii. Urmează să se ia o decizie în acest sens. În privinţa celor două ceasuri de tip caliron, suma necesară reparaţiei lor depăşeşte valoarea lor de achiziţie. Mai mult, trebuie schimbat şi softul. Urmează să fie luată o decizie în privinţa celor două ceasuri de tip caliron“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Ionela Barboi, inspector la Primăria Municipiului Constanţa.
 
Reamintim că, în septembrie 2008, municipalitatea Constanţa a achiziţionat ceasuri stradale în valoare de aproape 1,3 milioane de lei. La acea vreme, au fost amplasate în diferite zone ale oraşului 46 de ceasuri stradale şi alte două ceasuri analogice de tip caliron. Potrivit anunţului de atribuire 9796/21.08.2008, câştigătoarea licitaţiei a fost desemnată societatea Apel Industries SRL. Valoarea totală finala a contractului a fost de 1.251.932,84 de lei.
 

Ce este calironul

 
Calironul este un instrument muzical întâlnit în biserici şi orchestre simfonice. Melodiile sunt redate de clinchetul clopoţeilor acordaţi pe note muzicale. În funcţie de sunetele alese, pot fi redate mai multe melodii. Întregul sistem este organizat în jurul unui calculator de proces pilotat GPS, care are o claviatură asemănătoare cu cea a unui pian, destinată introducerii melodiilor. Pentru redarea sunetelor, se utilizează ciocănele electromagnetice. Se pot înregistra şi reda peste 1.000 de melodii. Un caliron poate fi acompaniat cu succes de unul sau mai multe ceasuri de exterior, pilotate de acelaşi calculator de proces.
 
Grassmayr este o firmă austriacă de renume, al cărei domeniu principal de activitate este turnarea clopotelor de biserici, produsele sale, de o calitate remarcabilă, răsunând în toate marile catedrale ale lumii. Întors în anul 1599 în Tirol, Bartlme Grassmayr toarnă primul clopot, reprezentând o piatră de temelie pentru afacerea familiei. Cunoştinţele despre turnarea clopotelor au fost păstrate cu grijă timp de 400 de ani, îmbogăţite cu noi descoperiri şi transmise din tată în fiu, ca o moştenire, de-a lungul celor 14 generaţii. Astăzi, clopotele turnatoriei tiroleze răsună în toată lumea.

Mănăstiri şi biserici din România deţin clopote fabricate în Austria


Clopotele turnătoriei austriece bat şi în lăcaşurile de cult din România, mai exact la Patriarhia Română, la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, la Noua Catedrală Ortodoxă din Arad, dar şi în Bacău, Deva, Oradea, Suceava, Oneşti, Hunedoara, Vaslui. Sunetul lor se mai aude şi la Biserica „Sfântul Mina“ din Bucureşti, la Biserica din Doiceşti, precum şi în lăcaşuri de cult din Balta Albă, Bacău, Mizil, Arad, Oneşti, Bârlad, Tecuci, Vaslui, Dej, Sibiu, Deva, Târgu Mureş, Buşteni. De asemenea, şi clopotele bisericii ortodoxe din Valu lui Traian sunt turnate de Grassmayr.
 
Citeşte şi:
 
Primăria Constanţa a plătit aproape 1,3 milioane de lei pentru ele De ce nu mai bat clopotele celor două ceasuri tip caliron, făcute de o celebră turnătorie din Austria (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii