Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai multa toleranta pentru viitoarele destinatii turistice

ro

12 Aug, 2008 00:00 1019 Marime text

Potrivit actualelor prevederi ale legii privind atestarea statiunilor turistice, nicio statiune de pe litoral nu ar trebui sa detina statutul de "destinatie turistica".

Dupa ce autoritatile au constatat ca 95% din statiunile turistice nu indeplinesc criteriile legale pentru a fi atestate, s-a decis reducerea cuantumului de norme, in sensul obtinerii de noi clasificari. Noul proiect de lege elaborat de Ministerul Turismului, impreuna cu patronatele si asociatiile profesionale in domeniu, are prevederi clare in ceea ce priveste noile criterii de acordare a clasificarii. Daca inainte de acest text de lege, pentru a fi declarata statiune, respectiva localitate trebuia sa indeplineasca 100% din criteriile impuse, acum, acestea au fost impartite in obligatorii si suplimentare. Mai mult, clasificarea se va face la nivel local sau la nivel national. Secretarul de stat in cadrul Ministerului Turismului, Lucia Morariu, a declarat ca, la acest moment, 95% din statiunile din tara nu indeplinesc in totalitate principiile impuse. Spre exemplu, este stipulat faptul ca fiecare statiune trebuie sa aiba sistem de canalizare centralizat. Conditie dificil de indeplinit pana acum, in conditiile in care, la nivelul litoralului romanesc, nicio statiune nu satisface aceasta norma. "Unele conditii nu pot fi indeplinite, sunt excesive. Astfel, se cere ca in fiecare statiune sa existe centre de informare turistica legate prin Internet cu unitatile de cazare, ceea ce nu exista nici in statiunile din strainatate", a declarat Morariu.

Noile prevederi

Potrivit proiectului de hotarare, localitatile turistice ar trebui sa detina mai mult de 30% din structurile de primire clasificate in categoriile de 3-5 stele, pentru a se putea numi statiuni de interes national sau local. Primele dintre acestea trebuie sa aiba cel putin 500 de locuri de cazare, iar cele din urma, minimum 100. Printre normele obligatorii se numara existenta canalizarii, a energiei electrice si a apei curente, iar printre cele suplimentare de atestare a statiunilor, amenajari pentru practicarea sporturilor, parcuri, sali de spectacole si centru national de informare si promovare turistica, cu personal permanent. Punctajul minim pentru atestare, ca statiune, este de 135 de puncte, pentru cele de interes national, si 90 de puncte pentru cele de interes local. Pentru calificare, statiunile trebuie sa indeplineasca toate cele 19 criterii obligatorii de atestare si o parte dintre cele 15 suplimentare.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii