Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:15 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE. România salută publicarea raportului final al ODIHR de evaluare a alegerilor prezidenţiale din țara noastră

ro

27 Mar, 2020 19:13 2421 Marime text
România salută publicarea, la 26 martie 2020, a raportului final al Misiunii Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE (ODIHR Election Assessment Mission/EAM) de evaluare a alegerilor prezidențiale din România, desfășurate la 10 și 24 noiembrie 2019.

Concluzia principală a raportului Misiunii OSCE/ODIHR este că alegerile prezidențiale din România au fost competitive, au asigurat pluralismul necesar și au oferit votanților o gamă largă de alternative politice. Campania electorală, care a precedat scrutinul electoral, s-a desfășurat, potrivit raportului, într-un mediu deschis și calm, cu respectarea libertăților fundamentale prevăzute în Constituția României. Totodată, raportul subliniază că alegerile au fost gestionate în mod eficient și procesul electoral s-a bucurat de încrederea publicului, chiar dacă unele aspecte legislative necesită adoptarea unor măsuri de îmbunătățire.

Raportul final al Misiunii OSCE/ODIHR consemnează faptul că autoritățile electorale au organizat procedurile de vot de o manieră eficientă și imparțială, mențiunile pozitive incluzând și organizarea votului în străinătate. În acest sens, raportul menționează organizarea votului în străinătate prin intermediul a 835 de birouri de vot în străinătate în 98 de state.

De asemenea, în ceea ce privește votul în străinătate, raportul face referire și la votul prin corespondență, subliniindu-se faptul că cetățenii români au putut să își exercite dreptul la vot prin corespondență pentru prima dată în contextul organizării unui scrutin prezidențial. Între recomandările făcute de experții ODIHR se numără și continuarea eforturilor de îmbunătățire a organizării votului prin corespondență.

Raportul conține un număr de recomandări făcute de Misiunea OSCE/ODIHR pentru autoritățile române, în conformitate cu standardele și practicile internaționale în materie, transmite un comunicat din partea MAE.

Misiunea OSCE/ODIHR de evaluare a alegerilor prezidențiale din România organizate în luna noiembrie 2019 a fost condusă de ambasadorul austriac Christian Strohal și a fost alcătuită din 6 experți.

Mai multe detalii despre Misiunea ODIHR de evaluare a alegerilor prezidențiale din România la 10 și 24 noiembrie 2019 pot fi obținute accesând https://www.osce.org/odihr/elections/romania/426638. Regăsiți anexat raportul integral în format pdf.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii