Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrările începute de Mara Construct, oprite de… braţul lung al legii Strigăt de ajutor al CJC pentru Cetatea Capidava (galerie foto)

ro

01 Feb, 2016 00:00 3947 Marime text


După ce Constantin Dima, administratorul firmei Mara Construct, a fost arestat la cererea DNA, proiectul reabilitării Cetăţii Capidava a intrat în impas. Consiliul Judeţean Constanţa, beneficiarul acestui proiect, riscă să piardă banii alocaţi în acest sens de Uniunea Europeană. Proiectul trebuie finalizat până în vara acestui an, în caz contrar, totul va fi plătit din bugetul Judeţului Constanţa. Este vorba despre o sumă cu foarte multe zerouri.
 
Soluţia ar fi ca aceste lucrări să fie continuate, iar constructorul să le finalizeze în timp util. De aceea, CJC a reluat procedura de licitaţie pentru acest proiect. Astăzi este ultima zi în care cei interesaţi îşi pot depune ofertele. Pentru contractul privind „Conservarea lucrărilor efectuate la Cetatea Capidava prin măsuri de punere în siguranţă, de protecţie şi conservare a lucrărilor executate - umpluturi de şanţuri şi casete arheologice cu pământ loessoid, protecţie părţi superioare ziduri cu folie polietilenă”, CJC pune la bătaie până la 86.852,74 de lei. Ofertele se primesc până astăzi, la ora 11.00, iar contractul va fi atribuit celei mai avantajoase oferte din punct de vedere economic.
 
Contractul „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava” a fost adjudecat de Mara Construct pentru  58.662.817 lei fără TVA, TVA-ul aferent fiind de 11.145.935,23 de lei. O sumă imensă. De aceea, în decembrie, consilierii judeţeni au aprobat şi data-limită de finalizare a proiectului de care se ocupă firma în cauză şi introducerea lui pe lista de investiţii în anul 2016, precum şi valoarea estimată a sumelor necesare finalizării proiectului în termenul stabilit, ca sume neeligibile în cadrul proiectului, care să fie acoperite de la bugetul Judeţului.

„Având în vedere că există riscul să nu terminăm proiectul până la începutul lunii iunie 2016, o să ne mişcăm foarte repede, să vedem exact care e suma şi vom demara procedura pentru o nouă licitaţie, să terminăm până la 1 iunie. Dar, dacă nu o să reuşim, problema e că o să vină UE cu o corecţie de 100% dacă nu terminăm proiectul. Există posibilitatea aceasta, deşi nu e o regulă, să fim obligaţi să le dăm toată suma înapoi, pe care noi, până acum, am primit-o de la comunitatea europeană, atât de la UE, cât şi de la bugetul de stat“, a explicat vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir.

 
Aleşii judeţeni au dat curs, pentru prima dată, solicitării DNA şi au ales ca CJC să se constituie parte civilă în acest dosar, dar nu oricum, ci pentru toată suma care a fost deja plătită până la acest moment, peste 30 de milioane de lei.

Citeşte şi Din referatul propunerii de arestare a lui Constantin Dima: Cum a fost „ajutată“ Mara Construct să reabiliteze Cetatea Capidava


„Este cel mai mare proiect cu finanţare europeană pe care CJC l-a avut pe POR. Practic, lucrările sunt executate în procent de aproximativ 80% şi, dacă nu s-ar fi întâmplat anumite lucruri acolo, sesizate de DNA, probabil s-ar fi ajuns acum la 93-94%. Constructorul ne-a solicitat rezilierea contractului în caz de forţă majoră, întrucât administratorul a fost arestat, iar firma nu îşi mai poate duce la îndeplinire proiectul. Conform contractului de finanţare şi instrucţiunilor celor de la MDRAP şi de la Ministerul Fondurilor Europene, în momentul în care este invocată forţă majoră şi există cercetare penală pe un proiect sau pentru o persoană juridică sau care are legătură cu un proiect finanţat de UE, se sistează absolut toate plăţile către persoana respectivă“, a explicat, la acel moment, Cristinel Dragomir.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un cetatean 01 Feb, 2016 17:43 Proiectul ,,a sucombat'' pentru ca a fost vorba de o suma uriasa. Toata lumea a tras de bani: arhitecti, constructori etc. Proiectul a fost mai mult decat putea suporta un sit arheologic. Cum se spune pe roaneste, ,,a dat peste''! Finalul a fost previzibil. Ca sa fie bine informata lumea ar trebui sa se cunoasca toate dedesubturile demersului. Lucrurile nu au stat chiar asa. Sa se stie ca s-a gresit din start, din planificarea proiectului, apoi erorile s-au amplificat exponential.