Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVETEXT Dezvelirea monumentului ridicat în memoria poetului Mihai Eminescu, din parcul Mănăstirii Dervent. Slujba de sfințire, oficiată de ÎPS Teodosie (galerie foto+video)

ro

15 Jan, 2020 16:33 8608 Marime text
În aceste momente, la Mănăstirea Dervent, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, oficiază slujba de pomenire a lui Mihai Eminescu. De asemenea, se va dezveli monumentul ridicat, în parcul mănăstirii, în memoria poetului și se va oficia slujba de sfințire a monumentului comemorativ realizat de sculptorul Ioan Bălan.
 
După slujbă, actrița Manuela Golescu va recita poeme din opera eminesciană.
 
Evenimentul are loc cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

UPDATE 11 ora 18:00: Evenimentul cultural-religios desfășurat la Mănăstirea Dervent s-a încheiat.

UPDATE 10 ora 17:55: A luat cuvântul Părintele Stareț Andrei. Acesta a menționat faptul că sculptorul Ioan Bălan a realizat monumentul cu bustul marelui poet aproape de casa lui Mihai Eminescu. 

UPDATE 9 ora 17:50: Teologul și interpretul de muzică populară Andrei Girel interpretează poemul „Pe lângă plopii fără soț”.

UPDATE 8 ora 17:40: Elevii de la Seminarul Teologic din Constanța recită poeme de Mihai Eminescu.

UPDATE 7 ora 17:27: Manuela Golescu recită poeme din opera eminesciană.

„Eminescu a fost purtător de ortodoxie. El s-a născut într-o familie de credincioși, a avut trei mătuși starețe. La mulți ani de ziua culturii române! N-am avut șansa să-l studiez în școală Eminescu, dar am descoperit mai târziu că reprezintă un poet al credinței. Eminescu a dedicat un poem Maicii Domnului”, a spus Manuela Golescu înainte de a începe recitarea poemelor din opera eminesciană.

UPDATE 6 ora 17:20: Elevii Liceului Carol I din Ostrov recită poezii din opera lui Mihai Eminescu.

UPDATE 5 ora 17:16: Corul Seminarului Teologic din Constanța interpretează Sara pe deal.

UPDATE 4 ora 17:07: „Mihai Eminescu este cel care s-a înălțat în cultură cel mai mult. Este cel mai mare patrimoniu național cultural și filosofic pentru noi. Când vorbim de Eminescu, vorbim de România, de cultura noastră, de limba cea mai frumoasă. S-au împlinit 170 de ani de la nașterea sa. Nașterea lui Mihai Eminescu este un eveniment unic. S-a născut alesul între aleșii neamului nostru. S-a născut cel care a făcut ca neamul nostru să aibă o călăuză. Este călăuză de când a început să scrie.Anul acesta se împlinesc 131 de ani de la sfârșitul său vremelnic care a făcut să răsară mai mult în sufletele noastre. Când s-a născut Mihai Eminescu, ceva miraculos s-a întâmplat. Dumnezeu ni l-a adus să ne fie reper în istoria neamului”, a spus ÎPS Teodosie.

UPDATE 3 ora 16:48: A început slujba de pomenire a poetului Mihai Eminescu. Va fi urmată de cea de sfințire a monumentului comemorativ.

UPDATE 2 ora 16:45: Slujba de pomenire și de inaugurare a monumentului închinat poetului național Mihai Eminescu este oficiată de Înaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, părintele stareț Andrei Tudor și părintele protopop Isache Popa Nicolae, înconjurați de un sobor de preoți și credincioși.

La slujbă participă și doamna director Monica Duda de la Liceul Carol I din Ostrov, alături de elevi. La eveniment s-a alăturat și arhitectul Dan Corneliu, în vârstă de 96 de ani.

UPDATE 1 ora 16:33: ÎPS Teodosie a sosit la Mănăstirea Dervent.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii